Чому українство й досі в полоні російських тенденцій

Чому українство й досі в полоні російських тенденцій
208750 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проблемою нинішнього українства є копіювання російських тенденцій чи здобутків у культурно-мистецькій площині. У частини населення це відбувається підсвідомо, адже так їх виховали радянська освіта чи люди, які її зазнали. Згадане явище стосується й церков. Перебуваючи століттями під московським контролем, православні священники відмовлялись від природного продовження національних архітектурних традицій, а схиляли голову над зразками імперського зодчества. Це призвело до того, що вже в XIX столітті в храмовому будівництві переважав неоросійський стиль.

Виклики часу змушують нас повернутись до коріння. Аби не зникнути як нація й позбутись шкідливих уявлень, потрібно вивчати історію суто вітчизняної культури, зокрема архітектури, та відновлювати її найліпші риси. Такої думки дотримувалась й українська інтелігенція під час національного відродження (кінець XVIII – початок XX століття), намагаючись обмежувати російський вплив та триматись найкращих зразків Гетьманщини й Заходу.

Так на початку XX століття завдяки старанням отця-українофіла Парфенія була зведена Покровська церква в селі Плішивець. Вона вирізнялась серед однолітків тим, що увібрала традиції козацького бароко та заперечувала новітні неоросійські здобутки. Тому серед тодішніх діячів її зведення й освячення перетворились на сенсацію.

Дяденчук Владислав

За матеріалами журналу "Пам'ятки України. Історія та культура" 

www.ua-book.house

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео