«Унікальна візуальна історія» Володимира ШАГАЛИ

«Унікальна візуальна історія» Володимира ШАГАЛИ
190463 ПЕРЕГЛЯДІВ

Унаслідок повномасштабного вторгнення українці більше зацікавилися власною історією. Але де її найти в зручному та якісному форматі? Праці М.Грушевського можуть виявитися заскладними для певних категорій людей, а сучасні науковці мало пишуть у прийнятному популярному стилі. Одне з рішень — науково-популярні ролики, хоча їхні автори часто виявляються далекими від історії і ґрунтовно її вчили тільки в школі.

Тож сьогодні пропонуємо Вам, читачі, цікавий та оригінальний підхід до проблеми — книжка про минуле у вигляді коміксів!

Володимир Шагала — донедавна незнаний для широких мас етнограф, родом зі Львівщини, який усе своє життя присвятив вивченню давнини й народної культури. Свої знання він виклав не у звичному письмі, а у форматі замальовок-коміксів, де наочно показував історичні та культурні елементи минувшини.

На жаль, через націоналістичне минуле дослідник тримав у секреті своє захоплення, до пенсії пропрацював на меблевій фабриці. Тож широкі кола нащадків дізналися про спадщину Володомира Шагали тільки після його смерті. Коли ж на сторінках журналу «Пам’ятки України» появилися деякі з робіт етнографа, Андрій Курков назвав їх «укікальною візуальною історією».

«Українська мальована історія» — це єдиний повноцінний збірник творів дослідника у форматі книги. Тут розміщено 11 із його самвидавних альбомів, які розповідають про особливості народної архітектури Львівщини, декотрі з промислів регіону та пов’язані з ними традиції, минуле, а також, — що оригінально, — спогади автора із часів УПА. Разом — 800 сторінок!

Гортаючи сторінки видання, читач руйнує всі стереотипи про відсталість українського народу чи його культурну бідність. Володимир Шагала оригінально описує знання наших предків, їхню тягу до вивчення довкілля і світу, яскраві підходи не лише до побуту — до всього, дотичного до життя: роботи, сільського господарства та подорожей. Тож автор фактично перекидає звинувачення на наступників, які демонструють необізнаність і байдужість.

«Українська мальована історія» була ретельно підготовлена нашим колективом до 100-ліття Володимира Шагали. Опубліковані комікси зберегли оригінальний вигляд та не зазнали строннього — творчого чи зайвого технічного — втручання. До створення збірника долучилися відомі діячі, серед яких — Іван Паламар, Юрій Атаманюк, Володимир Юрцунь і Максим Рітус. Андрій Курков став одним з упорядників фоліанту та написав передмову.

 

Валентин КОНДРАТЮК

https://ua-book.house/

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео