Президент Польщі підписав зміни до закону щодо надання допомоги українцям

Президент Польщі підписав зміни до закону щодо надання допомоги українцям
168352 ПЕРЕГЛЯДІВ

10  червня Анджей Дуда підписав зміни до спецзакону про допомогу громадянам України у зв’язку з війною. Термін легального перебування українських біженців в Польщі продовжено до 30 вересня 2025 року.

Про це повідомляє UAinKrakow.pl 

Основні зміни до Закону щодо надання допомоги українцям 

 

  1. Відповідно до нових правок закон передбачає продовження легального перебування українських біженців на території Польщі до 30 вересня 2025 року. Мова йде про українців, які отримали номер PESEL з позначкою UKR.
  2. Отримувати фінансову допомогу за програмою 800 + можна буде тільки якщо діти навчаються в польських школах.
  3. Поправки залишають можливості отримання медичних, сімейних та соціальних виплат, які виплачуються установою соціального страхування (ZUS), і дозволяють проживання у колективних центрах розміщення.
  4. Зміни також визначають максимальний період у 36 місяців, протягом якого учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови. Рішення стосуватиметься учнів, які розпочали навчання у 2022/2023 та 2023/2024 навчальному році.
  5. Закон також вводить нові вимоги для підтвердження особи громадянина України, який подає заяву на отримання номера PESEL. Тепер єдиним прийнятним способом підтвердження особи буде пред’явлення дійсного закордонного паспорта.
  6. З 1 липня фінансування проживання та харчування біженців з України, які перебувають в особливо складних ситуаціях буде можливим лише за умови укладення договору з місцевим воєводою або органом самоврядування за його дорученням. Правила участі у витратах на проживання та харчування в центрах розміщення також будуть змінені.
  7. Закон також передбачає припинення пільг (програми 40 +) щодо компенсації витрат на проживання та харчування біженців, особам які мають власні приватні помешкання або ж орендують їх .
  8. З 1 липня також скасовується допомога на фінансування фотографування та одноразова грошова допомога у розмірі 300 злотих.
Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео