Стирання української культурної ідентичності – інструмент війни

Стирання української культурної ідентичності – інструмент війни
219107 ПЕРЕГЛЯДІВ

“Елемент геноциду”: Комітет ПАРЄ визнав знищення української ідентичності інструментом війни Росії

Стирання української культурної ідентичності – інструмент війни Росії проти України та елемент політики геноциду, спрямованої на знищення української нації. Таку резолюцію підтримав Комітет культури Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України. 

Резолюцію “Протидія нищення культурної ідентичності під час війни та миру” представила членкиня української делегації у ПАРЄ та народна депутатка Євгенія Кравчук. ПАРЄ розгляне ухвалення резолюції на своїй червневій сесії. 

“Резолюція закріплює, що Росія використовує культурні “чистки” як інструмент війни, щоб заперечити існування іншої культурної ідентичності та стерти історичне коріння, цінності, спадщину, літературу, традиції та мову. Такі дії є воєнними злочинами та злочинами проти людяності й свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську націю або принаймні її частину”, – сказала Кравчук. “Це частина кампанії геноциду, яку Росія проводить проти українського народу”.

Серед ключових положень документа: забезпечити повне відшкодування збитків на основі міжнародного права та гарантувати неповторення руйнувань; підвищити обізнаність про те, як пропаганда, колоніальні та неоколоніальні практики, передбачити санкції проти всіх, хто здійснює або сприяє незаконній передачі або торгівлі артефактами, проводить незаконні розкопки або використовує артефакти у власних цілях (виставки, аукціони, наукові публікації), а також забезпечити притягнення до відповідальності органів влади та причетних державних установ.

Свій виступ у комітеті Євгенія Кравчук проілюструвала книгою письменника Володимира Вакуленка, яку надрукувало видавництво Vivat, чия друкарня у Харкові була зруйнована ракетним ударом Росії. “Володимира Вакуленка вбили російські окупанти. Внаслідок ракетного удару загинула і письменниця Вікторія Амеліна, яка знайшла щоденник Вакуленка в окупації та написала передмову до книги”, – зазначили в міністерстві. 

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео