Ярослав МАРИНОВИЧ: Український книжковий ринок під час війни

Ярослав МАРИНОВИЧ: Український книжковий ринок під час війни
330264 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інтерв’ю з Ярославом Мариновичем, співвласником національної книжкової мережі Буква та видавництва КМ-БУКС

 

Пане Ярославе, як компанії мережа БУКВА та видавництво КМ-БУКС працюють у цей час?

Ми відновили роботу мережі БУКВА та видавництва КМ-БУКС влітку минулого року, майже 4 місяці після початку війни компанія не працювала, частково офіс та склади знаходились на окупованій території. Пріоритетами минулого року були відновлення роботи книгарень та видавництва, збереження персоналу компанії та допомога ЗСУ.

Одна з наших книгарень постраждала внаслідок влучення ракети в торгівельний центр в Києві, крім цього постраждали склади, які знаходились на окупованій території у Київській області, багато співробітників виїхали з країни та не повернулись до цього часу. Останнє, це велика проблема.

Зараз у мережі БУКВА працює 30 книгарень. За останній рік ми відкрили 5 книгарень у центральній Україні та Заході. Буча, Львів, Звягель, Житомир, Київ. Відкриття книгарень продовжиться. Маємо плани відкрити 5-6 книгарень у найближчий перспективі до кінця цього року. Деякі локації всіх здивують, але ми бачимо свою місію у розвитку ринку та задоволенні потреб наших читачів, а не спробі заробити на сформованих потоках відкриваючи книгарню двері в двері з діючими книгарнями. Саме цим останні роки були зайняті деякі мережі. Посмішка.

Вцілому, ситуація у роздрібі в нас на цей момент оптимістична, зростання продажів БУКВИ суттєво більше рівня інфляції. Ми не маємо жодної проблемної книгарні. Нам вдалось оптимізувати роботу, домовитись з власниками торгівельних площ і ефективно працювати навіть у цей складний час.

Видавництво збільшує обсяги виробництва. Певні можливості створені за рахунок закриття ринку від російських книжок та книжок на російській мові, які друкувались в Україні. Обсяги продажів книжок видавництва КМ-БУКС у цьому році зростуть десь у 2 рази, якщо порівнювати з 22 роком. Зростання лімітується тільки поліграфічними потужностями украінських друкарень та швидкістю підготовки книжок. Але ми знову поступово виходимо на довоєнний рівень виробництва і, навіть, почали знову друкувати книжки в Гонконзі.

 

Доречі, а хто є власниками БУКВИ та КМ-БУКС?

Власниками БУКВИ є фізичні особи громадяни України, хоча деякі з них у цей час постійно проживають за кордоном, велика частка належить польській компанії за опціонною угодою, яка зараз реалізується.

Відносно КМ-БУКС – власники фізичні особи громадяни України. Декілька з них працюють на керівних посадах у видавництві.

Відносно мене, випереджаючи Ваше запитання. Я не працюю ні в роздрібі, ні в видавництві і не займаюсь операційною діяльністю. В цей час я виконую функції контролюючого акціонера. 

 

Є якісь особливі проекти, над якими зараз працює видавництво?

Найближчим часом, ще до виходу англомовної книги, ми почнемо роботу над новою книгою Роберта Ґалбрейта, яка вийде з друку на початку наступного року, до кінця цього року ми почнемо видання в Україні всесвітньовідомої серії книжок For Dummies, плануємо видати близько 100 найменувань книжок за найближчі декілька років, нові романи Ю. Несбьо, Джоді Піколт, Софі Кінсели, Ліян Моріарті, Грішема, Ларса Кеплера вийдуть вже незабаром, Лі Чайлд зі своїм Джеком Річером почне видаватись КМ-БУКС,  Ніл Шустерман, нова і всесвітньо відомі книги Даймонда вперше українською побачать світ, це якщо говорити про нон-фікшн, нова книга адмірала Макрейвена, Де Грасс Тайсон, Гладуелл, Шарма. Купа дитячих книжок на різний вік, новий Щоденник слабака вийде до кінця року. Велика кількість якісних біографічних книжок: Де Голль, Рейган, Тетчер, Кеннеді, Пол Маккартні, інші. Читачі будуть задоволені. Кожен знайде для себе цікаві книжки.

 

Відносно російських книжок. Ви підтримуєте заборону на продаж та розповсюдження?

Ми всіляко підтримували введення ембарго та блокування постачань російських книжок, ще починаючи з початку війни у 2014 році. Весь цей час, незважаючи на спротив певних сил, ми працювали над цим питанням. Блокування постачань російських книжок, відмова від співпраці з філіями підсанкційних російських видавництв, введення санкцій, як проти юридичних осіб так і персональних проти власників цих видавництв певним чином зробили свою справу. Зараз питання вирішене Президентом та Парламентом кардинально і я маю надію, що так і залишиться назавжди. Ми повністю підтримуємо ці кроки.

Але, в Україні продовжують працювати філії рашистського підсанкційного видавництва Ексмо-Аст, керуємого з Кремля. Їх вже в Україні дві – і це проблема. Вони зареєстровані на підставних осіб та менеджерів. Всі знають хто це, але мовчки працюють з ними, у тому числі і деякі книжкові мережі. З великих гравців тільки БУКВА та найбільший інтернет-магазин книжок відмовились від співпраці з ними.

 

Я так розумію, Ви до початку війни у 2014 році співпрацювали з цими компаніями?

Як я казав раніше в розмові з Буквоїдом, ми припинили всі відносини з цими людьми ще у 2014 році і більше ніколи не спілкувались. Хоча пройшло вже 10 років, вони так і не змирились з втратою ринку та тим, що завдяки саме нам їх присутність в Україні стало мінімальною. Весь цей час вони постійно фінансували інформаційні фейки та кримінальні справи проти нас. Виконавцями є їх місцеві партнери та співробітники їх філій серед яких є громадяни рф.

 

Цікаво, а контролюючі правоохоронні органи взагалі знають про роботу філій до цього часу?

Так СБУ в курсі всіх цих історій, роботи філій, персоналій, які цим займаються але з якихось причин на цей час це їм не цікаво. Можливо не доходять руки, а можливо щось інше.

 

Ви казали про допомогу ЗСУ, розкажіть детальніше? Про які цифри йде мова?

Закупівля обладнання для військових, перерахування спеціальним фондам, які збирають кошти на певні речі, прямі донати військовослужбовцям, тощо. Ми робимо це кожен день. Це великі цифри, але я не хочу їх розголошувати, треба допомогати тихо. ЦЕ не піар, це наші переконання і ми будемо підтримувати ЗСУ і надалі. Доречі, багато наших співробітників пішли в ЗСУ, як по мобілізації, так і добровільно.

 

Давайте поговоримо відносно підтримки роздрібу та видавництв у цей складний час державою

Я вважаю, що всі ресурси держави у цей час повинні бути направлені на військові потреби, на виплати воїнам ЗСУ та інші супутні витрати. Ефективність деяких державних програм для книжкового ринку у минулому і цьому році персонально в мене викликає великі запитання, як і робота деяких профільних державних інституцій. Краще б на ці бюджети та виплати купили б дронів для наших хлопців на передовій.

 

Останнє питання, як Ви оцінюєте перспективи українського книжкового ринку?

Перспективи чудові. Повне домінування українських книжок та видавництв, багато книгарень, тисячі нових найменувань книжок. Це все ми побачимо дуже швидко.

Наприкінці хотів би подякувати всім нашим клієнтам та читачам, які знаходять час та можливість читати українські книжки у цей час. Дякую.

 

https://life.liga.net/

 

Теги: Ярослав МАРИНОВИЧ,Буква,видавництво КМ-БУКС,Книговидання, Слово українське безсмертне, Незалежний Медіа Форум,liga.net, IMF, Independent Media Forum, www.mediaforum.news
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео