KyivBookFest: Нотатки з приводу

KyivBookFest: Нотатки з приводу
407227 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Києві щойно закінчився книжковий фестиваль KyivBookFest. Як пишуть організатори, планувалась "перша за історію книговидавничої галузі незалежної України подія, в якій будуть максимально враховані інтереси видавців".

Фестиваль відбувався 8-10 вересня 2023 у двох паралельних форматах: Книжкова виставка-продаж – книжковий ярмарок з вільним входом та "Галузевий форум" – місце для всіх подій книжкової сфери: "професійні події, військова тематика, дизайнерські заняття, презентація новинок книжкової сфери, дитяча програма і інше". Локація фестивалю – торговельний центр «Gorodok Gallery» та «Pochayna Event Hall». Дуже зручне місце недалеко від метро "Почайна", чудові приміщення з усім необхідним. Програма, інформаційні матеріали – все на вищому рівні: 160 запланованих подій, 83 гравців книжкового ринку, 8 блоків програми. 

Ці нотатки - враження відвідувача, який не належить до учасників книговидавничої галузі і який всю інформацію (яка доповнює враження) зібрав у інтернет-медіа. Мета нотаток – дати загальну картину, не називаючи видавництв, імен і назв книжок (їх сотні, бажаючі можуть ознайомитися з програмою на сайті фестивалю). Імена і назви стануть, напевне, тематикою десятків оглядів у медіа, соціальних мережах і блогосфері, деякі вже опубліковані.

 

*     *     *

 

Очевидно, ідея організації фестивалю визріла після "Книжкового Арсеналу" 2023 року: як писали на сайті "Читомо" 27 червня 2023 року Вікторія Фещук і Олександр Мимрук у великому огляді подій "Книжкового арсеналу" багато видавців були не згодні з рішенням організаторів "Арсеналу" не надавати окремі стенди видавництвам, а замість цього дати можливість представляти книжкові новинки немережевим київським книгарням. Це значною мірою позбавляло видавців і їхніх авторів можливості прямого спілкування з читачами. Деякі видавництва навіть відмовилися від участі в "Арсеналі".

KyivBookFest, здається, в першу чергу був організований учасниками для обговорення своїх нагальних книговидавничих питань, що дуже доречно. До того ж паралельно працював ще й згаданий вище загальнодоступний книжковий ярмарок, а також була величенька програма для дітей. Назви залів "Галузевого форуму", який працював на третьому поверсі Pochayna Event Hall, дають достатнє уявлення про спрямованість форуму: Велика сцена, Професійна сцена, Стратегічна сцена і Жанрова локація. Три менших зали призначалися для більш камерних подій. Вхід до третього поверху був за запрошеннями чи за умови благодійного внеску. Пільгові категорії  (військові, ветерани, пенсіонери, діти) проходили вільно.

 

*     *     *

 

Якщо подивитися на програму "Галузевого форуму", а це 33 заходи у перший день, 50 у другий і 43 у третій, то професійні питання займали найбільше часу на найбільших локаціях (Велика сцена, Професійна сцена). Назви презентацій говорять самі за себе: Книжкова галузь у світі: економіка, структура, тенденції, тренди; Український книжковий ринок. Ретроспектива 2013-2023 років, поточний стан, SWOT-аналіз; Фінансова підтримка держави: субсидії книгарням, закупівлі для бібліотек, адресна підтримка видавничих проектів, ваучери читачам; Новітня класика: перевидання і інше.

Були і більш конкретні теми: Як написати книжку за рік, щоб її надрукували видавці; Мультижанровість для письменника: професіоналізм чи ризик скотитися в посередність?

Суцільною темою, яка пронизувала не менш ніж половину програмних подій, була війна. Тут і романи й повісті, і поетичні збірки, документальні книжки і фотоальбоми. Трагедія і незламність, подвиг і повсякденне життя. Щоб осягнути події останніх півтора років, треба бачити, тримати в руках, гортати і читати ці книжки. А на форумі йшло обговорення книг і проблем: Осмислення війни, яка триває: погляди історика і журналіста; Історії сміливості українських жінок у війні з російськими загарбниками; Книготерапія для воїнів. Книжки та психологічна підтримка військових…

Звичайно, видавництва показали свій доробок. Автор цих нотаток нарахував понад 50 книжок, які були представлені авторами чи видавництвами (не рахуючи книжок для дітей). Переважна більшість представлених книг – белетристика, поезія, мемуари, журналістика.

Були у програмі і обговорення інших тем, як от історичних: Таємниці та міфи про останнього гетьмана України: до 150-річчя Павла Скоропадського; Презентація книжки «Історія для дорослих». У багатьох презентаціях і дискусіях йшлося про мистецтво взагалі, про окремих митців, про фотожурналістику і дизайн: Соціальна відповідальність: що роблять дизайнери і художники для Перемоги?; Як робити дизайн українським. Досвід графічних дизайнерів та культурних діячів; Фотожурналістика. Правда чи обман? Українська воєнна фотожурналістика.

Організатори надали слово і тим, хто спостерігає за книжковими новинками: у програмі були презентації від Всеукраїнського рейтингу "Книжка року" і конкурсу "Коронація слова".

 

*     *     *

 

Прикметно, що у програмі Форуму жодного разу не згадується слово "Нонфікшн", на відміну від "Книжкового Арсеналу", де стенди "нонфікшн" займали чи не найбільшу площу. Серед презентацій у програмі Форуму до нонфікшн можна віднести кілька книжок про економіку, фінанси, психологію (частково теж у зв'язку з війною). Практично відсутня тематика освіти (шкільної і вищої), науки, екології. Була помітна відсутність у програмі літератури для підлітків і тих тем і жанрів, які підлітків цікавлять. Питання політики піднімалися в окремих тематичних обговореннях:  Дискусія «Культурна деокупація українських територій»; Актуальність націоналістичної спадщини: Юрій Липа, Ярослав Стецько, Дмитро Донцов, Роман Бжеський, Юліян Вассиян; Мова-меч. Політичні виміри російської мови в Україні.

Якщо говорити про дитячу програму, то тут переважна більшість пропозицій "Дитячої сцени", "Творчої майстерні" та "Креативної кінозали" (а це 35 подій за 3 дні!) були адресовані дітям 4-12 років. Багато назв презентацій дуже інтригуючі, але як це все було насправді - лише учасники програми можуть описати, а автор цих нотаток участі не брав, так само як і не слухав жодної музичної програми, якими закінчувалися усі дні фестивалю.

Володимир ТИХИЙ

Теги: Володимир О. Тихий,KyivBookFest,Книговидання, Слово українське безсмертне, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео