Слово президента і підвищення цін на електроенергію

Слово президента і підвищення цін на електроенергію
380312 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Збільшення тарифів на електроенергію принесе компаніям "Енергоатом" та "Укргідроенерго" додаткові кошти - майже 50 млрд грн. Вони будуть спрямовані на відновлення пошкоджених гідроелектростанцій та будівництво нових енергоблоків АЕС

Про це йдеться в матеріалі "Ліга.net".

Зазначено, що Енергоатом несе основний тягар фінансування пільгового тарифу на електроенергію для населення (ПСО) України. Тому підвищення цін на електроенергію надасть змогу компанії витрачати менше коштів на компенсацію ПСО, таким чином - це дозволить збільшити прибуток.

"Підвищення тарифу принесе трохи менш як 50 млрд грн на рік, які акумулює переважно Енергоатом і значно менше – Укргідроенерго", - акцентується в матеріалі.

Також "Ліга.net" додає, що додатковий прибуток Укргідроенерго спрямує на відновлення своїх пошкоджених гідроелектростанцій, коли Енергоатом - на будівництво енергоблоків АЕС.

  • 31 травня уряд підвищив ціну на світло до 4,32 грн за кВт-год. Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до 30 квітня 2025 року.
  • 3 червня заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук пояснила, новий тариф для населення 4,32 грн за кВт-год покриває винятково собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам в Україні.

Експерт пояснив, чи можливо уникнути підвищення тарифів для населення під час війни.

У серпні 2022 року, через пів року після повномасштабного вторгнення Росії, президент Володимир Зеленський підписав закон, який вводить мораторій на підвищення комунальних тарифів на час воєнного стану та на пів року після його завершення. Утім, у червні цього року Кабмін значно підняв тарифи на електроенергію. Скоро в Україні також можуть зрости тарифи на холодну воду.

У цьому матеріалі ТСН.ua пояснюємо, чи законне підвищення тарифів, чим воно обґрунтовано, що буде з цінами на воду, та яких комунальних “сюрпризів” можна чекати українцям далі.

 

Мораторій на підвищення тарифів

Закон №2479-ІХ від 19 серпня 2022 року встановлює мораторій на підвищення цін на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Він діятиме протягом воєнного стану та пів року після його завершення. 

Законом забороняється підвищення тарифів для всіх категорій споживачів на:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Крім того, згідно з цим законом, ціна на природний газ для побутових споживачів та ОСББ, якщо вони використовують газ для виробництва теплової енергії для населення та уклали договір з ГК “Нафтогаз України”, не підлягає збільшенню і залишається такою ж як була до великої війни.

Закон також тимчасово забороняє постачальникам газу примушувати побутових споживачів сплачувати заборгованість. У тому числі, включати її в рахунок на оплату, подавати судові позови, стягувати заборгованість у примусовому порядку і відключати газопостачання.

Водночас про інші комунальні тарифи в законі не йдеться, тому вони можуть зростати під час війни. Отже, підвищення цін на світло та воду – законні. Та чим обґрунтовані вони?

Чому підвищили тариф на світло

До 1 червня ціна на електроенергію в Україні становила 1,44 грн за кВт-год (у разі споживання до 250 кВт-год) і 1,68 грн/кВт-год (у разі споживання понад 250 кВт-год). Влітку вартість підняли на 83% – до 2,64 грн. Нічний тариф становить половину від денного – 1,32 грн. 

Таке підняття ціни – найсуттєвіше за останні 10 років. Востаннє тариф змінювався п’ять років тому. На нього не вплинули ані пандемія, ані початок повномасштабної війни. 

У Міненерго кажуть, що підвищення тарифу – це вимушений крок. За словами заступника міністра енергетики Фаріда Сафарова, інакше енергетика не зможе відновитися та підготуватися до наступної зими, яка може бути набагато складнішою, ніж попередня.

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео