Німецькі ЗМІ про вибачення Штайнмаєра: зворушливе, історичне

Німецькі ЗМІ про вибачення Штайнмаєра: зворушливе, історичне
252794 ПЕРЕГЛЯДІВ

Німецькі ЗМІ про вибачення Штайнмаєра: зворушливе, історичне

У середу біля пам'ятника героям гетто президент Франк-Вальтер Штайнмаєр виголосив «зворушливу історичну промову», наголошує портал щоденника «Bild». «Сьогодні я стою перед вами і прошу вибачення за злочини, скоєні тут німцями», – сказав Штайнмаєр під час церемонії вшанування пам'яті повстання, яке почалося рівно 80 років тому.

 «Жахливі злочини, вчинені тут німцями, сповнюють мене глибокою ганьбою. Але в той же час я сповнений вдячності та смирення за те, що можу брати участь у цих урочистостях як перший в історії глава німецької держави», – додав Штайнмаєр.

Як зазначає «Bild», президент Німеччини почав свою промову на ідиш – "мові мешканців гетто, яке мало бути знищено разом з цим місцем і його мешканцями". Він процитував уривок із щоденника жительки гетто, яка була депортована з донькою до німецько-нацистського концтабору в Треблінці і там убита.

Штайнмаєр нагадав про героїв повстання, які 80 років тому, 19 квітня 1943 року, підняли повстання у Варшаві проти переважаючих сил СС, – наголошує «Bild». «Вони виявили неймовірну мужність у найтемнішу ніч. Вони хотіли показати приклад: зберегти гідність перед обличчям вірної смерті. Вони повстали проти жорстокої несправедливості, свавілля, терору та вбивств. Їхня мужність випромінювалася за межі Варшави й надихала інших. Їхня мужність також сяє в ці часи», – сказав президент Німеччини.

Штайнмаєр подякував президентам Польщі та Ізраїлю, які разом з ним брали участь у церемонії вшанування пам'яті перед музеєм Полін, створеним на місці колишнього варшавського гетто, за «диво примирення» – «незважаючи на ці злочини, злочини проти людство». «Польща та Німеччина, а також Ізраїль та Німеччина сьогодні мають глибоку дружбу. Ця дружба між нашими країнами – справді диво!» – підкреслив Штайнмаєр.

Як додає «Bild», президент Німеччини також відвідав виставку «Пам'ять 1943» і побачив оригінальний звіт, який тодішній бригадний генерал СС Юрген Строоп, який керував ліквідацією гетто, зробив у 1943 році після остаточного знищення цього місця.

Niezalezna.pl – партнер Незалежного Медіа Форуму

 

Теги: Німеччина, Польща,Ізраїль,Варшава,Штайнмаєр, Niezalezna.PL, SWS,Strefy Wolnego Słowa, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео