Дмитро ПОЖОДЖУК запрошує Вас у дивосвіт народної культури

Дмитро ПОЖОДЖУК запрошує Вас у дивосвіт народної культури
287699 ПЕРЕГЛЯДІВ

Український символізм. Гуцульські традиції у творчості етнолога і вишивальника Дмитра Пожоджука з Космача. – Київ, Видавничий дім журналу «Пам'ятки України», 2023. – 432 с.

Видання цієї книги дістане бюджетне фінансування, якщо Ви особисто проголосуєте за нього за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1S5G2zQOpfUjY33aoF06vbFv5oV3SnKrHUoaauLWCFTQ/viewform?edit_requested=true

Добре знаний в Україні й діаспорі етнолог і письменник Дмитро Пожоджук відомий і своєю унікальною гуцульською вишивкою, іншими різновидами народної творчості. А ще, у своїй багатолітній боротьбі за Україну й нинішній активній допомозі ЗСУ, він запеклий і невтомний. І для цього є низка особистих причин.

Родовід славетного українця пофарбований у яскраві антиросійські тони. Іще його дід по материній ліній, Юрій Топузяк, воював у час Першої світової війни в австрійському війську проти російської імперії, а інший, по батьковій стороні, Микола Пожоджук, закатований 1918 року в Омському концтаборі…

Сімейна пам’ять та краса карпатських гір і долин Космача, де Дмитро народився 1955 року й живе донині, виховали з нього свідомого українця. Саме тут він навчився вишивання, перейняв перші техніки й навички від матері, а згодом – інших вишивальників з різних куточків Гуцульщини. Полотно й голка з ниткою стали справою всього життя заслуженого майстра народної творчості України: вони не гірше пера допомагали вилити душу, розповісти про горян і світочів українства.

Попри переслідування, гоніння й утиски московської влади, творчість Дмитра ПОЖОДЖУКА набула великого розголосу й високо оцінена сучасниками, а після проголошення незалежності – стала відомою й майже сенсаційною у Європі. Сотні людей із різних куточків України та світу відвідують родинну хату-музей митця в глибині Карпат, а вишиванки майстра носять президенти України і відомі закордонні та національні діячі. Його глибокий професіоналізм й енциклопедичні знання знайшли логічне продовження в наукових студіях з етнології, популяризації гуцульських звичаїв, обрядів, традицій, виставковій діяльності.

Занурення у  творчість і долю Дмитра ПОЖОДЖУКА, який пройшов тернистий шлях до світового визнання, допоможе читачеві ближче познайомитись з канонами традиційного гуцульського мистецтва у контексті яскравого художнього явища Українського символізму.

Це яскраве видання отримає путівку у світ, якщо Ви проголосуєте за нього за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1S5G2zQOpfUjY33aoF06vbFv5oV3SnKrHUoaauLWCFTQ/viewform?edit_requested=true

Маємо унікальну нагоду особисто висловити своє визнання Дмитрові ПОЖОДЖУКУ

Теги: Дмитро Пожоджук,Гуцульщина,Видавничий дім журналу Пам'ятки України,міністерство культури та інформаційної політики України, Незалежний Медіа Форум, www.mediaforum.news, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео