Невідомі твори Марії ПРИМАЧЕНКО з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України і приватних збірок

Невідомі твори Марії ПРИМАЧЕНКО з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України і приватних збірок
331437 ПЕРЕГЛЯДІВ

Марія ПРИМАЧЕНКО. Невідомі твори. Із фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України і приватних збірок. Упорядники Оксана Старак-Повякель, Анатолій Сєриков. – Київ, Видавничий дім журналу «Пам'ятки України», 2023. – 464 с. 

Видання цієї книги дістане бюджетне фінансування, якщо Ви особисто проголосуєте за нього за цим посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1NGuEpw5e645shx6Jmck3u3a3UvMtBK0fAQvln42AwjI/viewform?edit_requested=true

Марія ПРИМАЧЕНКО – геніальна українська художниця, чиї роботи високо цінуються як в Україні, так і за кордоном. Відвідавши одну з її виставок, Пабло ПІКАССО був вражений і сказав, що, якби ця жінка народилась в іншому куточку світу, вона б стала всесвітньо відомою.

Глибинний символізм наївного мистецтва (за іншою термінологією примітивізму), на жаль, сприймається не всіма. Але філігранна художня майстерність, неперевершена кольорова палітра, невтомна багатолітня праця, глибока національна свідомість та любов до народної культури рідного краю стали надійним опертям для світового визнання й особливої популярності майстрині з села Болотня на Київщині, де вона прожила все своє життя.

На фоні повномасштабного вторгнення російських агресорів творчість Марії ПРИМАЧЕНКО набула нового змісту і значного розголосу. Річ у тім, що в перші дні війни Іванківський районний історико-краєзнавчий музей, де знаходилась частина робіт художниці, згорів. Завдяки мужності місцевих жителів більшість полотен удалось порятувати, однак ранні твори, зокрема розписи по кераміці, були втрачені назавжди. Одна з картин Марії ПРИМАЧЕНКО, які пережили російську окупацію, – “Четвертий енергоблок” – була продана на аукціоні за 500 тисяч доларів США.

Історія загибелі фондів Іванківського музею загострила увагу культурних і політичних кіл, широкого загалу суспільства до збереження й популяризації національної спадщини в умовах російсько-української війни. Ця проблематика дотепер дуже актуальна, адже не всі пам’ятки культури, насамперед музейні експонати, евакуйовані, задокументовані і введені у науковий обіг. Заповнити важливу прогалину покликана ця книга, в якій вперше оприлюднюються невідомі твори Марії ПРИМАЧЕНКО з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України і приватних збірок родин Довганів і Кобальчинських.

Це яскраве видання отримає путівку у світ, якщо Ви проголосуєте за нього за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1NGuEpw5e645shx6Jmck3u3a3UvMtBK0fAQvln42AwjI/viewform?edit_requested=true

 

Теги: Марія ПРИМАЧЕНКО,Оксана Старак-Повякель,Анатолій Сєриков,Видавничий дім журналу Пам'ятки України,міністерство культури та інформаційної політики України, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.mediaforum.news
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео