Юрій Атаманюк. Гуцульщина: предковічна і сучасна, бойова і романтична

Юрій Атаманюк. Гуцульщина: предковічна і сучасна, бойова і романтична
358607 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Гуцульщина: предковічна і сучасна, бойова і романтична",

автор  Юрій Атаманюк

Гуцульське мистецтво і війна – речі, здавалось би, несумісні. Митець творить красу і радість. Війна приносить у дім горе і розпач. Та коли ворог лізе в твою хату, на її захист стають усі. Не зміг лишатися осторонь і відомий писанкар з Коломиї Івано-Франківської області, 43-річний Олег Кіращук.

Він іще під час розстрілу Майдану вступив до «Правого сектора». І як активіст цієї організації пройшов вишколи і деякий час служив у складі добровольчого батальйону «Дніпро-1». Через брак зброї, відсутність соціального захисту для сімей добробатівців, із власної ініціативи наприкінці липня 2014 року прийшов до коломийського райвійськкомату і 1 серпня був відряджений до 128-ї гірсько-піхотної бригади. У її складі з початку вересня і по 30 січня обороняв «Дебальцевський плацдарм». Був поранений. На початку червня 2015 року, після госпіталю, продовжив службу у цій же бригаді у Станиці Луганській.

Це доля лише одного відважного справжнього гуцула, що захищає Вітчизну на фронті. Таких з Івано-Франківської та Львівської областей немало. Гуцульщина, батьківщина Олекси Довбуша, віддавна знана своїми вільнолюбними настроями, визвольною боротьбою із окупантами різних мастей. Чарівний край Карпат та передгір’я полонить і своєю надзвичайною природною красою, і яскравим, самобутнім народним мистецтвом (Косівська кераміка здобула статус Всесвітньої культурної спадщини!), і предковічними народними звичаями, святами й обрядами.

Російське вторгнення в Україну озвалося й у Гуцульському краї. Добровільно тисячі краян записалися у ЗСУ, на волонтерських засадах громади постачають фронт на фронт харчі й обмундирування, лікують та оздоровлюють ранених захисників, приймають внутрішніх переселенців, дітей-сиріт.

Про все це розповідає мовою високомистецьких світлин перша книга-альбом гуцульського фотохудожника Юрія Атаманюка.

Це видання вийде друком наприкінці грудня 2022 обмеженим тиражем, Ваші замовлення адресуйте на сторінку видавництва "Пам'ятки України: Видавець" у Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063929839739 

або на телефон: +380674616900 (Viber, Telegram, WhatsApp)

Теги: Юрій Атаманюк,Гуцульщина, Гуцулія,Фотомистецтво, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео