Марія ПРИМАЧЕНКО. Невідомі твори готуються до друку

Марія ПРИМАЧЕНКО. Невідомі твори готуються до друку
315043 ПЕРЕГЛЯДІВ

Марія ПРИМАЧЕНКО. Невідомі твори. Із фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України. Упорядники Оксана Старак-Повякель, Анатолій Сєриков

Нетлінний потенціал творчості всесвітньовідомої української художниці Марії Примаченко (1909-1997) наочно засвідчила під час збройної агресії російської федерації проти України історія аукціонного продажу за $500000 лише одного її твору. Героїчному протистоянню Українського народу, піднесенню авторитету нашої країни в світі якнайбільше прислужиться і наше видання – перша альбомна публікація невідомих раніше понад 200 робіт Марії Примаченко із фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України.

 Цей художній альбом має на меті не тільки оприлюднити й увести в науковий обіг шедеври різних років М. Примаченко, але також донести до читачів у передмові генерального директора Національного музею народної архітектури та побуту України Оксани Старак-Повякель, супровідних статтях і додатках маловідомі факти з її життя, історії набуття унікальної збірки творів славетної народної художниці музеєм, глибинних джерел творчості майстрині.

…«Крива Марія» походила із талановитої селянської родини, у якій панували глибоко національні традиції. Її батько, Оксентій Григорович, був теслею і різьбярем. Виготовляв також бондарські вироби. Мати, Параска Василівна, вважалась найкращою вишивальницею у Болотні, бабуся – писанкаркою. Дружина брата керувала артіллю вишивальниць, дядько і брат грали на кількох музичних інструментах.

Марійка спрагло всотувала яскраве народне мистецтво, ремесла і фольклорні міфи, та доля їй судилася нелегка. У сім років через параліч ноги їй одягнули протез, дали до рук милиці. Не маючи змоги фізично працювати, дівчинка вибрала собі «за роботу» малювання. Вона ніколи не говорила про свою творчість «писати», «малювати», «творити», але завжди – «робити».

Марія Оксентіївна була вродливою, одухотвореною жінкою. Справляла враження неговіркої, заглибленої у свій внутрішній світ людини, сповненої почуття власної гідності. Нам вдалося розшукати близьких до художниці людей, які добре розумілися з нею, всіляко допомагали, увічнювали її ім’я.  

Це видання вийде друком наприкінці грудня 2022 обмеженим тиражем, Ваші замовлення адресуйте на сторінку видавництва "Пам'ятки України: Видавець" у Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063929839739 

або на телефон: +380674616900 (Viber, Telegram, WhatsApp)

На світлині: Твір Марії Примаченко “Квіти виросли коло четвертого блока” (1990), проданий за $500.000,00

Теги: Марія Примаченко, Оксана Старак-Повякель,Анатолій Сєриков, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео