Європа підбила остаточні підсумки виборів до Європарламенту

Європа підбила остаточні підсумки виборів до Європарламенту
207202 ПЕРЕГЛЯДІВ

Європа підбила остаточні підсумки виборів до Європарламенту – волевиявлення, яке безпосередньо впливає на розвиток Євросоюзу, а також визначає тенденції майбутніх національних виборів його країн-членів. Голосування відбулося з 6 по 9 червня, кожна з 27 держав організовувала його самостійно. Громадяни вдома обирають депутатів від своїх національних партій, які, своєю чергою, є учасниками більших європейських політичних об’єднань, згуртованих за різними політичними поглядами. Таких європейських партій, які діють на рівні Європарламенту, загалом є десять. Цьогоріч європейці обрали 720 представників наднаціонального законодавчого органу ЄС. 

Попри тривожні прогнози напередодні голосування, тріумфу ультраправих партій не відбулось, хоч кількість ультраправих депутатів у новому скликанні Європарламенту таки збільшиться. Натомість участь “зелених” неочікувано закінчилась провалом. 

Лідерство на виборах здобула правоцентристська Європейська народна партія (EPP) на чолі з Урсулою фон дер Ляєн, яка стане найбільшою політичною групою в новому скликанні Європарламенту чисельністю 186 депутатів. На другому місці – Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D), а на третьому – ліберальна політична група Renew Europe, яка підтримує вступ України до ЄС та надання військової підтримки Києву. Посилила свої позиції й Група європейських консерваторів та реформістів на чолі з італійською прем’єркою Джорджією Мелоні, яка матиме четверту найбільшу фракцію. Саме її розглядають можливим коаліційним партнером EPP у тому випадку, якщо в Урсули фон дер Ляєн не вийде заручитись підтримкою лібералів з групи Renew Europe. У будь-якому випадку, проукраїнська більшість у новому скликанні Європарламенту збережеться. 

Як наслідок, вибори до Європарламенту призведуть до обрання нового складу Європейської комісії, а також зміни керівництва Європейської ради – обидві події очікуються вже у липні цього року. Оновлені органи управління Європейським Союзом відіграватимуть найважливішу роль для єдності європейських держав у підтримці України. 

Теги: Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео