Європейський Союз обмежує взаємодію з урядом Угорщини, яка головує в ЄС до кінця цього року

Європейський Союз обмежує взаємодію з урядом Угорщини, яка головує в ЄС до кінця цього року
335643 ПЕРЕГЛЯДІВ
 

Представник виконавчого органу Європейського Союзу підтвердив, що Брюссель обмежує взаємодію з урядом Угорщини, яка головує в ЄС до кінця цього року.

Повідомлення речника Європейської комісії Еріка Мамера стало ще одним свідченням давньої напруженості між угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном і європейськими лідерами й структурами.

Колегія комісарів Євросоюзу не поїде в Будапешт на зустріч, яка зазвичай позначає початок піврічного почергового так званого президентства однієї з 27 країн в Раді ЄС.

“У світлі нещодавніх подій, які позначили початок угорського президентства, президентка (Урсула фон дер Ляєн) вирішила, що під час неформальних зустрічей Ради Європейська комісія буде представлена лише на рівні старших державних службовців. Візиту колегії до президентства не буде”, - йдеться у повідомленні, яке речник поширив в мережі X.

Агенція Reuters також каже про додаткове повідомлення Еріка Мамера журналістам, що те рішення Єврокомісії "не обмежене в часі", а отже може тривати до кінця року.

Угорщина вже тривалий час зазнає критики за внутрішню і зовнішню політику уряду Віктора Орбана, яку називають невідповідною засадничим принципам демократії і верховенства закону.

Впродовж російської війни проти України Угорщина єдина з держав ЄС і НАТО виступала проти допомоги українцям в обороні від агресії, а також проти санкцій щодо Росії. Орбан каже, визнає несправедливість російської війни, але водночас підкреслює бажання співпраці з Москвою і натякає на виконання російських ультиматумів щодо України.

Представники урядової угорської партії Фідес заявили, що дії Брюсселя стосовно Угорщини зараз пов’язані з тим, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн змагається за затвердження на другий термін на посаді.

Минулого тижня шведський уряд повідомив, що Швеція, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва і Польща повідомили, що зараз їхні міністри не будуть брати участь в заходах пов’язаних з головуванням Угорщини в ЄС.

"Місія миру"

Головування Угорщини в ЄС почалося 1 липня, і відразу наступного дня Віктор Орбан розпочав те, що він називає “місією миру”, відвідавши Москву і Пекін, а перед тим Київ.

Європейські лідери відповіли на ті дії Орбана наголошуванням, що угорський прем’єр-міністр жодним чином не представляв Європейський Союз.

Минулого тижня Орбан зустрічався з кандидатом на президентську посаду в США Дональдом Трампом, що за твердженням угорського прем’єр-міністра також було “місією миру”.

У листі до президента Європейської ради Шарля Мішеля Віктор Орбан написав, що Дональд Трамп у разі обрання на посаду президента збирається "негайно" взятися за посередницьку роль між Росією і Україною.

Також Орбан вказує, що можлива зміна влади в Америці означала б зменшення участі США у європейських справах, а тому, за словами угорського прем’єр-міністра, постає негайна потреба "дискусії" про те, чи може ЄС продовжувати підтримку України.

Богдан Цюпин

Теги: Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео