Дональд Туск: Україна не стане членом Європейського Союзу без польської згоди та історико-культурного порозуміння країн

Дональд Туск:  Україна не стане членом Європейського Союзу без польської згоди та історико-культурного порозуміння країн
194383 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Дональд Туск:

Україна не стане членом Європейського Союзу без польської згоди та історико-культурного порозуміння країн

Як повідомляв Незалежний Медіа Форум (НМФ), виступаючи в Ольштині (Польща) міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь на запитання про ексгумацію жертв Волинської трагедії 1943 року, заявив: "Якби сьогодні ми почали гребтися в історії, якість нашої розмови була б зовсім інша. Ми могли б піти дуже глибоко в історію і нагадувати один одному ті погані речі, що їх вчинили поляки українцям, а українці – полякам".

НМФ інформував про вкрай негативну образливу реакцію на слова Кулеби екс-прем’єр-міністерки Республіки Польща Беати Шидло. Детальніше тут: https://uacenter.media/poland-and-ukraine-realities-and-prospects/133721-chi-varto-m-nyati-shilo-na-milo-v-provokativnih-antiukra-ns-kih-vistupah.html

Але на цьому історія не скінчилася.

Тепер до суперечки приєдналася "важка артилерія" в особі діючого прем’єра Польщі Дональда Туска. На прес-конференції він заявив: «Маю однозначно негативну оцінку того, що сказав український міністр закордонних справ: щодо як  інтерпретації історії, так і самої проблеми ексгумації. Україна так чи інакше буде зобов’язана піти назустріч польським очікуванням, якщо йдеться не про «гребання» в історії, а тільки про ставлення до нашої позиції на підставі правди про ту історію».

Польський прем’єр ствердив, що та правда не є чорно-біла, що по польському боці не самі ангели, а по українській  тільки злочин, але тим неменше правда, ексгумація і ретельна оцінка того, що сталося в той час та після Другої світової війни є необхідні. Це необхідні елементи, аби укласти добрі польсько-українські стосунки, – пояснив політик.

Він додав, що Україна не стане членом Європейського Союзу без польської згоди.

"Україна повинна відповідати стандартам, а вони багатовимірні – це не тільки питання торгівлі, кордону, юридично-економічні. Це також стандарти культурно-політичні", – заявив Туск. На його думку, не було б ЄС без правди і поєднання між німцями і французами, між німцями і поляками.

"Поки не буде поваги до таких стандартів з українського  боку, Україна не стане частиною європейської сім’ї. Вірю, що рано чи пізно самі українці зрозуміють, що польсько-українська дружба, що спирається на історичну правду, є в їхніх інтересах". Він додав, що під час польського головування в першій половині 2025 року в ЄС буде пояснювати, чому в інтересах України полягає урегулювання польсько-українських відносин. «Тобто в тій історії треба гребтися, якщо хочемо будувати добре майбутнє».

НМФ стоїть на тій позиції, що головними пріоритетами під час кривавої російської агресії є не питання історії, багато з яких уже вирішені, а поразка путінського режиму й запобігання Третьої світової ядерної війни, яка знищить як Україну, так і Польщу. 

Єжі Слоневський, аналітик НМФ

Світлина: РАР

P.S. Задля об'єктивного інформування своїх читачів НМФ публікує також офіційний звіт РАР (Польської Агенції            Преси) з прес-крнференції Дональда Туска - https://uacenter.media/poland-and-ukraine-realities-and-prospects/133738-tusk-ya-odnoznachno-negativno-oc-nyuyu-te-scho-skazav-glava-mzs-ukra-ni.html

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео