Надзвичайний Позачерговий з’їзд Асоціації польських журналістів (СДП) б'є на сполох

Надзвичайний Позачерговий з’їзд Асоціації польських журналістів (СДП) б'є на сполох
261197 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Позачерговий статутно-програмний з’їзд делегатів Асоціації польських журналістів (СДП) прийняв низку важливих рішень. Серед іншого вони стосуються: ситуація в громадських ЗМІ та журналісти, ув'язнені в Білорусі. Делегати також протестували проти звільнення Агнешки Ромашевської-Гузи з посади директора «Белсату» та закликали скасувати ст. 212 Кримінального кодексу.

У неділю, 17 березня, учасники Надзвичайниого Позачергового статутно-програмного з’їзду делегатів СДП, які розпочалися напередодні в Домі журналіста в Казімєжі Дольном розглянули питання, які стосуються журналістської діяльності, громади та ЗМІ в Польщі. Делегати прийняли резолюції, які демонструють позицію вищого керівництва СДП -- найстарішої та найбільшої журналістської організації Польщі щодо поточної ситуації в ЗМІ.

Нижче публікуємо повний текст резолюцій, ухвалених делегатами

 

Постанова про публічні ЗМІ

 Надзвичайний статутний і програмний з’їзд делегатів Асоціації польських журналістів висловлює свій рішучий спротив незаконному, насильницькому та неконституційному захопленню державних ЗМІ в нашій країні урядом Дональда Туска та висловлює свій рішучий спротив ліквідації всіх громадських ЗМІ. у Польщі як національних, так і регіональних. Це призводить до програмного, організаційного та фінансового спустошення TVP SA, Polskie Radio SA, 17 регіональних станцій Польського радіо та Польського агентства преси. Це також призводить до масових звільнень журналістів та інших працівників ЗМІ, що загрожує реалізації принципу свободи слова та журналістської незалежності. Ніколи в історії після 1989 року ми не мали такого яскравого прикладу втручання чинного міністра, тобто політика, представника виконавчої влади, у сферу незалежності ЗМІ. Такої різкої форми захоплення суспільних ЗМІ, як після формування уряду Дональда Туска, ще не було.

 Результатом цієї скандальної дії нинішньої влади є поступова ліквідація реального плюралізму в ЗМІ, дедалі ширше блокування доступу до критичної інформації про діяльність нинішньої влади в країні та за кордоном, поступове усунення голосу політичної опозиції з публічного медіапростору.

 Хочемо зазначити, що зараз ми маємо справу з дезінформаційною операцією щодо захоплення та ліквідації громадських ЗМІ, яку проводить правлячий політичний табір та його медіабаза. Це ускладнює, а то й унеможливлює реальну, правдиву оцінку громадянами нашої країни реального стану цих ЗМІ.

З'їзд визнає дії Національної ради з питань телерадіомовлення після 20 грудня 2023 року такими, що були здійснені на захист свободи слова та правового порядку в системі польських ЗМІ, і гарантує, що SDP підтримує всі заходи KRRiT, спрямовані на захист суспільних ЗМІ. Ми закликаємо захистити суспільні ЗМІ від цензури та знищення їхніх архівних фондів, втрати власності та позицій на ринку.

 Позачергові статутні та програмні збори делегатів Асоціації польських журналістів також звертаються до всіх інституцій польської держави та до польських і міжнародних неурядових організацій, асоціацій та об’єднань з проханням задокументувати всі незаконні дії проти громадських ЗМІ та осіб, які цими діями постраждали. .


Резолюція Позачергового з’їзду делегатів СДП проти ліквідації громадських ЗМІ

 Рішення міністра культури Бартломея Сенкевича щодо ліквідації Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси порушили, зокрема, ст. 7 Конституції в редакції «Органи державної влади діють на основі і в межах закону», що призвело до правового хаосу, який дає можливість розпродувати державне майно поза контролем суспільства. Асоціація польських журналістів обурена масовими звільненнями журналістів, знищенням архівних фондів та ліквідацією сучасних телестудій.

Ми вимагаємо відновлення законного функціонування суспільних ЗМІ.


Позиція Надзвичайних статутних і програмних зборів Асоціації польських журналістів щодо звільнення директора «Белсату», редактора Агнешки Ромашевської-Гузи з Польського телебачення та спроби ліквідації «Белсату» та інших ЗМІ, серед іншого, білоруською мовою та призупинення мовлення Studio Wschód на TVP

Учасники позачергових статутних і програмних зборів СДП, які відбулися 16 і 17 березня 2024 року в Казімєжі Дольнім, рішуче протестують проти скандального звільнення людьми, які видають себе за керівництво незаконно ліквідованої казначейської компанії TVP SA, Агнешки Ромашевської-Гузи (творець і багаторічний директор ТБ Белсат). Немає потреби нікого переконувати в заслугах редактора Агнешки Ромашевської-Гузи. Антикомуніст-опозиціонер, надійний журналіст, який працює на TVP з 1990-х років, завжди був зразком чесного виконання нашої професії. Створивши телеканал «Белсат», як керівник унікальної інституції в Центральній та Східній Європі, вона як ніхто інший розуміє необхідність передачі правдивої інформації в Білорусь, Росію та інші країни колишнього радянського блоку. Де-факто ми розцінюємо її звільнення як спробу перервати цю місію та початок ліквідації «Белсату» польською владою.

Ми також виступаємо проти відсутності будь-якої інформації про підтримку Міністерством закордонних справ Республіки Польща проекту Radio Racja, Radio Unet – білоруської редакції Radio Wnet. Відсутність цього рішення змусила призупинити трансляцію. Наслідком цього є відсутність доступу до достовірної інформації для переслідуваних режимом білорусів. Розглядаємо дії МЗС як спробу припинити трансляцію білоруських програм цими радіостанціями.

Учасники з’їзду СДП також висловлюють занепокоєння тривалою перервою (з другої половини грудня 2023 року) у мовленні TVP думкової програми Studio Wschód, яку редагує Марія Пшеломець.

На нашу думку, звільнення редактора Агнешки Ромашевської-Гузи, спроба ліквідації телеканалу «Белсат» та інших ЗМІ, серед іншого, білоруською мовою є безпрецедентним призупиненням допомоги опозиційним групам і незалежним людям з Білорусі, Росії та країн колишнього радянського блоку. Найцінніша допомога, адже йдеться про донесення правди. Допомога не надається польською дипломатією та незаконно призначеним керівництвом польських ЗМІ. Ми категорично протестуємо проти таких дій, які не тільки несумісні з польським raison d'état, а й підтримують режими в Москві та Мінську. 


Резолюція щодо ув'язнених у Білорусі журналістів

 Журналісти, які зібралися на позачерговому статутно-програмному з’їзді делегатів СДП, висловлюють солідарність із незаконно ув’язненим у Білорусі Анджеєм Почобутом та ще 28 журналістами, ув’язненими режимом Олександра Лукашенка. Звертаємось до влади Республіки Польща активізувати дії щодо їх звільнення, а до міжнародної спільноти – вимагати звільнення ув’язнених журналістів.

Теги: Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум,SDP, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео