The Washington Post: Тайвань закликає США не кидати Україну

The Washington Post: Тайвань закликає США не кидати Україну
262839 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Тайвань закликає США не кидати Україну

Деякі республіканці хочуть скоротити військову підтримку України з боку США, наполягаючи на тому, що пріоритетом має бути оборона Тайваню. Але тим, хто стверджує, що таким чином виступає на захист Тайваню, варто прислухатися до його лідерів. Вони кажуть, що безпека острова залежить від того, чи твердо Вашингтон стоятиме на боці Києва. Думка про те, що Сполучені Штати мають вибирати між підтримкою України та зміцненням оборони Тайваню, перекочувала з Fox News в мейнстрім вашингтонської зовнішньополітичної дискусії. Сенатор Джош Хоулі (республіканець) очолив цю дискусію, стверджуючи, що значна військова допомога США Україні відволікає увагу від більш нагального завдання озброєння Тайваню для стримування китайського вторгнення. Але якщо тайванські лідери не згодні з цим, то чи не повинні їхню позицію враховувати американські політики? Чи справді ці республіканці вважають, що вони розуміють інтереси Тайваню краще, ніж самі тайванці?

«Виживання України – це виживання Тайваню. Успіх України – це успіх Тайваню», - заявила представниця Тайваню у Вашингтоні Бі-хім Сяо на Седонському форумі Інституту Маккейна.

Тайванський аргумент є лише останнім аргументом тих американських правих, які хочуть зменшити підтримку Києва. Під час промови, закликаючи до захисту Тайваню, Холі заявив, що в якості першого кроку "ми маємо припинити військову допомогу Україні з боку США". Наслідуючи Холі, самопроголошені "реалістичні" аналітики стверджують, що підтримка України з боку США не має жодного стримуючого впливу на президента Китаю Сі Цзіньпіна.

"Україна не вплине на рішення Пекіна щодо нападу на Тайвань. Натомість, найважливішим для стримування війни за Тайвань є військовий баланс в Азії", - стверджував колишній чиновник Пентагону адміністрації Трампа Елбрідж Колбі під час нещодавніх дебатів в Інституті Гудзона.

Бі-хім Сяо заявила, що Тайвань не хоче бути "приводом" для припинення допомоги Україні. За її словами, якщо Захід зараз відмовиться від українців, це стане сигналом для тайванського народу, що вони залишилися наодинці, а це грає на руку пропаганді Пекіна.

"Підтримка України важлива для нас, тому що, по-перше, в кінцевому рахунку, це допомагає стримувати ворога. Вона накладає витрати на агресора, - зазначила Сяо. - Міжнародна підтримка України також має важливе значення для підтвердження довіри й надійності Сполучених Штатів і ваших союзників".

Цієї осені Конгрес має ухвалити ще одне рішення щодо надання значної допомоги Україні. Колишній президент Дональд Трамп і губернатор Флориди Рон ДеСантіс, перші фаворити на номінацію від Республіканської партії у 2024 році, вже поставили під сумнів продовження допомоги Україні з боку США. Багато відомих американських посадовців, серед яких і провідні республіканці, погоджуються з Сяо, що зусилля України не підривають обороноздатності Тайваню. Спікер Палати представників Кевін Маккарті (республіканець, Штат Каліфорнія) розповів мені в інтерв'ю, що минулого місяця в Каліфорнії він обговорював уроки, отримані в Україні, з президенткою Тайваню Цай Інвень.

"Я не думаю, що існує напруженість [між наданням допомоги Україні і Тайваню], - сказав Маккарті. - Що нам треба зробити, то це розширити виробничу базу [озброєнь] тут, в Америці".

Безумовно, є певний збіг між зброєю, що постачається Україні, та зброєю, яка потрібна Тайваню, наприклад, зенітні комплекси "Стінґер". Але, як багато хто зазначає, конфлікт навколо Тайваню не буде схожий на наземну війну в українському стилі. Війна за участю Тайваню більше залежатиме від військово-морських і військово-повітряних сил США, а також від інструментів гібридної війни, які використовуються в інформаційних та кібернетичних операціях. Це правда, що продаж американського озброєння Тайваню відстає, і адміністрація Байдена має зробити більше, аби прискорити цей процес. Однак американські військові лідери в Азії не закликають до скорочення військової допомоги Україні. Вони закликають до більших паралельних інвестицій у військовий потенціал США в Тихоокеанському регіоні.

«Я вірю, що ми можемо зробити і те, й інше, - заявив минулого місяця в Конгресі очільник Індійсько-тихоокеанського командування адмірал Джон С. Аквіліно. -  Гадаю, ми повинні робити і те, й інше заради збереження миру».

Загалом, ідея залишити Україну та зосередитися на Тайвані не має сенсу, бо якщо Україна не досягне успіху, ситуація в Європі, ймовірно, погіршиться, що вимагатиме навіть більшого, а не меншого втручання США.

"Говорити, що ми повинні надавати пріоритет Тайваню, а не Україні, - це все одно, що стверджувати, що пожежну машину слід припаркувати біля будинку, аби запобігти пожежі, яка може спалахнути в майбутньому, замість того, щоб загасити вогонь у палаючому будинку", - сказав Джон Волтерс, президент Гудзоновського інституту.

Ті, хто виступає за те, щоб від імені Тайваню залишити Україну, по суті, стверджують, що вони є більш протайванськими, ніж самі тайванці. Це зарозумілість, а не розсудливість. Тайванські лідери краще усвідомлюють, як стримувати Китай і захищати безпеку своєї країни, ніж політики та аналітики Республіканської партії.

Широка допомога Пекіна військовим зусиллям Володимира Путіна засвідчує, що для Китаю перемога України – це погано.

Росія і Китай перебувають у змові, підтримуючи авторитарну агресію. Тож Сполучені Штати, Європа, Україна і Тайвань мають об'єднатися, щоб протистояти їм.

Джош Роґін – колумніст відділу "Глобальні думки" видання "Вашингтон Пост". Пише про зовнішню політику й національну безпеку. Роґін також є політичним аналітиком CNN. Автор книги "Хаос під небесами: Трамп, Сі й битва за 21 століття”.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/05/10/taiwan-defense-ukraine-russia-china/

Переклад з англійської Вікторії О. Романчук, відповідального секретаря журналу «Універсум», спеціально для Незалежного Медіа Форуму

На світлині: Президенти Китаю Сі Цзіньпін і Росії Володимир Путін виголошують тост під час вечері в Москві в березні 2023 року. Pavel Byrkin/Sputnik/AP

 

Теги: The Washington Post,Тайвань,Журнал «Універсум», Агресія Росії в Україні, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.uacenter.media,Вікторія О. Романчук
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео