Стартувала інформаційна кампанія «Звісно, зможеш!». Її мета — підвищити обізнаність щодо розриву в оплаті праці жінок та чоловіків

Стартувала інформаційна кампанія «Звісно, зможеш!». Її мета — підвищити обізнаність щодо розриву в оплаті праці жінок та чоловіків
33027 ПЕРЕГЛЯДІВ

«За допомогою комунікаційної кампанії «Звісно, зможеш!» ми прагнемо підвищити обізнаність громадськості щодо розриву в оплаті праці жінок та чоловіків, а також показати, що уряд, бізнес та громадянське суспільство повинні працювати разом над вирішенням цієї проблеми, — розповіла Сабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

18 вересня відзначається Міжнародний день рівної оплати праці (Equal Pay Day) — символ тривалої боротьби за рівну оплату за роботу рівної цінності, а також уособлює новий етап на шляху подолання дискримінації жінок на ринку праці.

В Україні до повномасштабного російського вторгнення у 2021 році різниця в оплаті праці між жінками та чоловіками становила 18,6%, — інформація з Держстату. На практиці це означає, що жінкам доводиться працювати більше, щоб отримувати стільки ж, скільки чоловіки. Як зазначає мінекономіки, в середньому за життя це 6,5 років додаткової праці.

З 2015 року розрив між зарплатами чоловіків та жінок в Україні становив 26% і до 2021 року значно скоротився. Мінекономіки пише, що Україна є лідеркою за показником залучення жінок до професійних і технічних сфер. Проте у звіті за результатами аналізу найкращих практик бізнесу з економічного повноваження жінок під час агресії росії проти України вказується, що тільки 15% компаній належать жінкам, і тільки в 17,7% бізнесів жінки обіймають керівні посади. Також Україна займає перше місце за показником залучення дівчат до навчання в закладах середньої та вищої освіти, проте гендерний розрив все ще залишається в таких спеціальностях, як педагогіка, ІТ, сільське господарство тощо. А втім, високий рівень залученості до навчання не дає гарантії, що жінки в обраній сфері не отримуватимуть менше.

Через російське вторгнення економічне становище жінок ускладнилось: вони частіше стали виконувати роль голови домогосподарства, повністю брати на себе обов’язки з догляду за дітьми, займатися волонтерством тощо. Така добровільна чи вимушена необхідність поєднувати велику кількість різних ролей часто призводить до часткової або повної втрати роботи та доходів.

«Навіть війною не можна виправдовувати нерівність. Навпаки, воюючи за справедливість, Україна має бути її прикладом в усьому. Насамперед щодо своїх громадян і їхнього добробуту. Наші жінки мають право на гідну оплату праці і в мирний час, і в час оборони. Тож ми не припиняємо й не відкладаємо це завдання – зменшити розрив у оплаті між жінками та чоловіками», – сказала Перша леді України Олена Зеленська.

15 вересня 2023 року Уряд ухвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року та затвердив операційний план заходів на 2023-2025 роки. До 2030 року планується досягти скорочення гендерного розриву в оплаті праці  з 18.6% до 13,6%. 

«Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці містить дуже чіткий набір інструментів для посилення ролі жінок на ринку праці. Ми працюємо і над змінами до трудового законодавства, наприклад, легалізацію надомної чи дистанційної роботи. І також впроваджуємо програми для підтримки жіночих бізнесів. Вони можуть отримати гранти за програмою «Власна справа», гранти для ветеранок та дружин ветеранів, а також до пів мільйона можуть отримати дружини полеглих захисників. Діє програма «Створюй!» — це до 15 тисяч доларів для власниць чи керівниць виробництв. Доступні програми з навчання та перенавчання. Наприклад, ваучери чи програми, які ми запускаємо спільно з партнерами. Такі кроки в першу чергу сприятимуть стійкості економіки. Адже як показують підрахунки McKinsey Global Institute, якби жінки були залучені до ринку праці, так само як і чоловіки, глобальний ВВП впродовж 2015-2025 років виріс би на 26%», — розповіла Перша віцепрем’єр-міністерка — Міністерка економіки України Юлія Свириденко. 

Отже, Мінекономіки спільно з ООН Жінки та за підтримки Офісу першої леді та уряду Швеції розпочинають втілення національної інформаційної кампанії «Звісно, зможеш!», мета якої сприяти подоланню гендерних стереотипів щодо професійного розвитку жінок, привернути увагу до проблеми гендерного розриву в оплаті праці між чоловіками і жінками, а також закликати до спільних зусиль щодо підтримки професійної реалізації жінок та їх рівного представлення в будь-якій сфері. 

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео