Росія підвищує тарифи на газ для свого населення

Росія підвищує тарифи на газ для свого населення
372783 ПЕРЕГЛЯДІВ

Федеральна антимонопольна служба Росії поза планом пропонує підвищити регульовану ціну на газ Газпрому з 1 грудня для всіх категорій споживачів, у тому числі для населення, на 8,5%. Раніше підвищення тарифів на газ було заплановано на липень 2024 року. Ці кошти будуть вилучені в газових компаній до федерального бюджету.

У Росії запевняють, що тарифи для населення змінюються в розмірі нижче за інфляцію, що вони потрібні для програми газифікації, а підвищення цін на газ для промислових споживачів необхідне для приведення їх до економічно обґрунтованого рівня.

Проте є всі ознаки дефіциту російського бюджету та спроби його поповнити. Щоби зменшити цей дефіцит, російський уряд ініціював також підвищення податків для експортерів сировини. Сукупно запропоновані заходи мають забезпечити додаткові надходження у 2023–2025 роках у розмірі понад 3 трлн рублів ($50 млрд), з них у 2023 році планується додатково зібрати близько 1,4 трлн рублів ($23,25 млрд).  До цього було запропоновано ще низку заходів для додаткових доходів у бюджет від видобувної галузі.
 
Аналіз

Ціни на газ у Європі стабільно знижуються із серпня, що означає зменшення доходів для Росії. Кроки, які зробив ЄС для подолання кризи,  добре спрацювали для ЄС, але погано позначилися на РФ.  Станом на 1 листопада Газпром у 2022 скоротив видобуток на понад 18%.  Крім цього, попит на газ компанії на внутрішньому ринку за цей період зменшився на 5,6%. Експорт до країн далекого зарубіжжя скоротився на 42,6%.

Росія сама поступово відрізала поставки газу в ЄС, не приховуючи свій тиск і демонструючи  прямий зв'язок: чим гірші справи російської армії в Україні, тим менше газу йшло з Росії до Європи. Продовжуючи стріляти собі в ногу, Росія розпочала тиск на Молдову: на листопад Газпром підтвердив постачання Молдові лише половину від узгодженого контрактом обсягу.

Компанії не сидять склавши руки і йдуть у суди. Чеська енергетична компанія ČEZ готує міжнародний арбітраж проти російського "Газпрому", де вимагатиме компенсацій за перебої в поставках газу. Такі самі арбітражні провадження ініціювали ще кілька країн ЄС та Україна.

І хоча зараз Росія може заробити суттєві кошти на морських  поставках російської нафти в Європу, які минулого тижня досягли п'ятимісячного максимуму, це тимчасове явище. Зараз танкери просто поспішають доставити нафту до того, як санкції ЄС набудуть чинності. Нагадаємо, нафтове ембарго вступає в силу 5 грудня.

Енергетичний шантаж Росії не був успішним. І навіть зростання експорту до Китаю та Туреччини не перекриває Росії втрату ринків ЄС та України. Світ спостерігав, як Росія спалювала газ,  аби не постачати його до ЄС, а зараз вона піднімає ціну на нього для власних споживачів. Поки що РФ вдавалося уникати серйозних втрат – хоча поставки різко знижувалися, але зростали ціни на газ і нафту, таким чином Газпром компенсував свої втрати. Однак така ситуація не могла тривати довго. Росія війною з Україною та газовим шантажем завдала величезного удару по власній нафтогазовій галузі та економіці. Втрата Росією газового ринку в Європі тягне за собою втрату сотень тисяч робочих місць та деградацію видобувної галузі - головного джерела доходів Росії.

Ще один наслідок політики ручного управління - США заявили, що більше не розглядатимуть Росію як країну з ринковою економікою. Таким чином набутий Росією 20 років тому статус, який обмежував розрахунок антидемпінгових мит на російські товари, скасовано. Восени російські банки почали підвищувати ставки за кредитами для населення після ухвалення Держдумою РФ законів про кредитні канікули для мобілізованих та списання кредитів загиблих під час війни в Україні. При цьому гасити кредити загиблих в Україні росіян не хоче ні російська держава, ні банки.
Доходи федерального бюджету РФ падають третій місяць підряд – у вересні вони знизилися приблизно на 4% порівняно з вереснем 2021 року, у серпні їхнє падіння склало 11%, а в липні 26%. При цьому третій місяць поспіль знижуються як нафтогазові надходження, так і не нафтогазові.

У підсумку дефіцит бюджету РФ у вересні становив 82,7 млрд руб., у серпні -  420 млрд руб. Раніше стало відомо, що Росія почала витрачати кошти з резервного фонду для покриття дефіциту бюджету. Обсяг Фонду національного добробуту РФ, створеного під керівництвом Владимира Путіна, станом на 1 жовтня становив 10,79 трильйона рублів, зменшившись за вересень на 1,08 трильйона рублів. У доларовому еквіваленті цей фонд за місяць зменшився на $8,65 млрд – до $187,98 млрд.

За прогнозами самої Росії, дефіцит бюджету у 2022 році перевищить прогнозовані раніше 0,9% ВВП через "нові завдання". Для цих “нових завдань”, під якими криється, вочевидь, продовження фінансування війни, російський уряд у проекті бюджету-2023 засекретив витрати на 6,5 трлн рублів (близько $112 млрд) – це майже чверть від загальної суми запланованих видатків. Це безпрецедентний рівень.

Економіка Росії, якою б потужною вона не була, починає тріщати по швах. Підвищення тарифів на газ - суттєвий, але далеко не єдиний вплив, який відчують на собі прості росіяни найближчим часом.

Цей матеріал створений Неурядовим, позапартійним аналітичним центром "Європейські цінності. Україна"

за підтримки Програми MATRA та Посольства Королівства Нідерланди 

Погляди та висновки авторів програми можуть не відображати офіційну позицію Уряду Королівства Нідерланди

Світлина: Так виглядає багатоповерхівка у Харкові після росйських "прильотів". Вадим БЄЛІКОВ, 2022

 

Теги: Вадим Бєліков,Європейські цінності Україна,Гримаси "русского міра", Агресія росії в Україні, енергозбереження,енергетична криза, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео