Документування та розслідування злочинів тоталітаризму - польський досвід

Документування та розслідування злочинів тоталітаризму - польський досвід
244144 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Томаш Штефанек з Інституту Пілецького: Історія поєднується з сучасністю

На кожному кроці історія сполучається з сьогоденням, каже Томаш Штефанек, історик ідей і музеолог, уповноважений програмного директора Інституту Пілецького.

ПАП (Польське агентство пресове): Якими найважливішими темами займався Інститут Пілецького у 2022 році?

Томаш Штефанек: Інститут Пілецького має сформовану позицію та чітко визначені завдання, які роками послідовно виконує. Тож це був передусім рік продовження наших основних програм. Вони посилаються на три ключові поняття, які описують польський досвід двох тоталітаризмів у ХХ столітті: свідчення, солідарність і справедливість.

ПАП: Давайте почнемо з питання свідчень.

Томаш Штефанек: Йдеться про систематичне збирання, опрацювання та поширення голосів тих, хто пережив німецьку та радянську політику терору. Виявляється, найефективнішим засобом закріплення та популяризації знань про масові злочини є свідчення конкретних людей, особливо тих, що заслуговують на довіру, зібраних у судовому порядку, як, наприклад, післявоєнні свідчення поляків перед Головною слідчою комісією. німецьких злочинів у Польщі.

Звідси виникла ідея створення архіву Інституту Пілецького – архівного центру, який збирає цифрові копії документів з усього світу про Другу світову війну та німецьку та радянську окупацію Польщі. Ми створюємо дослідницький центр з цих питань з доступом до повної вихідної бази. Він складається з колекції Бундесархіву та інших німецьких архівів, британських архівів або колекції Комісії ООН з військових злочинів (UNWCC), яку ми надаємо як єдину установу в Польщі та одну з кількох у світі.

ПАП: Друге поняття – солідарність.

Томаш Штефанек: Ми часто задаємося питанням щодо адекватної відповіді на радикальне зло тоталітаризмів ХХ століття, які розбили традиційні спільноти та відокремили людей одне від одного. Цю відповідь слід шукати саме в позиції солідарності з переслідуваними – готовності взяти на себе частку ризику, загрози, а в крайніх випадках навіть страждань і репресій. Ми документуємо таку поведінку, шануємо її та широко про це говоримо.

У рамках програми «Покликані» ми вшановуємо пам’ять поляків, убитих німцями за допомогу євреям під час окупації, особливо на селі та в маленьких містах. Трагічні історії, коли поляки, які рятували, і євреї, яких врятували, гинули найчастіше разом, роками збереглися в пам’яті родин. Сьогодні ми висвітлюємо їх, дбаємо про родини та даємо їм голос. Цього року в Лохові відбулося сім пам’ятних заходів та родинна зустріч «Покликаних». Більше історій побачать світ навесні 2023 року. У варшавському Dom Bez Kantów ми представляємо виставку про «Покликані іменем», яка буде доступна в новій версії найближчими тижнями.

Крім того, ми постійно досліджуємо та документуємо допомогу, надану громадянам Польщі в епоху терору двох тоталітарних режимів для цілей нагороди Virtus et Fraternitas. Цією медаллю, нагородженою Президентом Республіки Польща, торік було нагороджено аж двадцять дев’ять осіб, у т.ч. Українців, які рятували поляків на Волині, а також угорців, французів і навіть португальців і новозеландців.

ПАП: Ви також згадали про категорію справедливості.

Томаш Штефанек: Це фундаментальне питання, на яке часто не звертають уваги – тому в Інституті Пілецького ми приділяємо цьому багато уваги. Йдеться про післявоєнне врегулювання злочинів двох тоталітарних режимів, а також про недоліки та упущення в цій сфері. У Західній Німеччині та Австрії вони часто були наслідком навмисно прийнятого законодавства, яке паралізувало судові процеси над винуватцями геноциду. Між тим справедливість є основою мирного співіснування людей і народів. Залишення злочинців без суду і покарання кидає тінь на майбутнє – це посилює травму сімей жертв, отруює міжнародні відносини і навіть породжує страх, що зло може повторитися.

Про це ми говоримо на виставці про справу Гайнца Райнефарта – головного винуватця геноциду у Волі в серпні 1944 року, який навіть не постав перед судом у Західній Німеччині, хоча в 1950-1960-х роках проти нього велося слідство, і доказів провини не бракувало. Виставка, яку ми підготували разом з Музеєм Варшавського повстання, користується великою популярністю у столиці. При цьому його мобільна версія демонструється в національному архіві Шлезвіг-Гольштейна – в столиці землі, де Райнефарт зробив політичну кар'єру після війни в якості мера Вестерланда на острові Зюльт і члена парламенту землі.

Іншу нашу виставку про польсько-єврейського адвоката Рафала Лемкіна та народження концепції геноциду, яка зробила революцію в міжнародному праві після Другої світової війни, було представлено минулого року в нашому відділенні в Берліні. Надалі ми також займемося питанням судової системи, і наступного року плануємо, в тому числі, декілька публікацій на цю тему.

ПАП: У 2022 році неможливо було обмежитися запланованими наперед заходами. 24 лютого Росія напала на Україну і все змінилося.

Томаш Штефанек: Це правда – ми також реагували на постійній основі. Ми вирішили використати свій досвід у документуванні та розслідуванні злочинів двох тоталітарних режимів, а особливо в роботі зі свідченнями. Через кілька днів після російської агресії проти України з ініціативи проф. Магдалена Ґавін, директор Інституту, було створено Центр Лемкіна – спеціальний підрозділ, який збирає звіти та докази російських військових злочинів. На даний момент ми маємо вже близько тисячі свідчень, а разом з тим низку викликів щодо безпеки як колекції, так і самих свідків, роботи з людьми, які постраждали від травми, і представлення ефектів широкій аудиторії.

Коли злочинні режими проводять політику терору, документування та інформування світу про події відіграє ключову роль. Навіть якщо злочини неможливо припинити негайно, вони повинні бути зафіксовані. Щоб одного дня вони могли бути належним чином враховані та вкорінені в колективній пам’яті та історичному наративі. Про ці питання ми будемо говорити з експертами – видатними істориками та юристами – під час великої конференції, яку ми організовуємо в Берліні в лютому 2023 року, в першу річницю початку війни.

ПАП: Берлінська філія Інституту Пілецького стала однією з найважливіших точок підтримки України в столиці Німеччини.

Томаш Штефанек: Ганна Радзейовська та Матеуш Фальковський, які керують Інститутом Пілецького в Берліні, запросили до співпраці українців і білорусів з місцевої діаспори. У просторі постійної експозиції про Вітольда Пілецького зібрано пакети допомоги, що саме по собі справляє електризуюче враження – дає зрозуміти, що досвід Центрально-Східної Європи ХХ століття оновлюється сьогодні на наших очах. Інструменти, які ми виробили в ході рефлексії двох тоталітаризмів, виявляються вкрай адекватними. Знову ключову роль відіграє солідарність із переслідуваними, отримання свідчень і забезпечення справедливості російських злочинців після війни.

ПАП: У Варшаві Інститут готується до переїзду. Нещодавно завершилася реконструкція штаб-квартири на вул. Сєнна. Які перспективи на наступний рік?

Томаш Штефанек: Наступні місяці будуть дуже насиченими в цьому відношенні. Нас чекає капітальний ремонт будівлі, а потім оздоблення та поставка обладнання. Ми не можемо дочекатися відкриття – не тільки тому, що на Сєнні нарешті з’являться офіси, архів і бібліотека. Запрошуватимемо варшав’ян та гостей з Польщі та з-за кордону.

У частині простору буде організовано виставку, яка розповідатиме про роботу Інституту, а відтак і історію Польщі у ХХ столітті. Також ви зможете випити кави, переглянути новинки нашої книгарні та скористатися читальний зал колекцій традиційної, цифрової та усної історії. Це гарне місце для дискусій, промоцій книжок, кінопоказів і навіть невеликих концертів. Дизайн інтер'єру є сучасною інтерпретацією модернізму Другої Республіки Польща – ми сподіваємося, що він сподобається варшав’янам.

ПАП: Міжнародна співпраця завжди була в центрі діяльності Інституту. Яким він був у 2022 році та які плани на майбутнє?

Томаш Штефанек: Завдання інституту – ввести в пам’ять світу польський досвід двох тоталітаризмів. Минулого року наша виставка про групу Ładosia – польських дипломатів, які у співпраці з єврейськими громадами видавали фальшиві паспорти латиноамериканських країн у Берні, щоб врятувати євреїв від Голокосту – відвідала, зокрема, Маямі, Відень, Вільнюс та кілька публічних бібліотек. в Лондоні. Зараз він демонструється в Швейцарії, а незабаром відкриється в Шотландії. Ми також здійснили великий проект для американських студентів і докторантів про тоталітаризм у Центральній і Східній Європі, з навчальним візитом до Польщі та заключною конференцією в Університеті штату Валдоста в Сполучених Штатах.

Найважливішим, однак, є постійна інституційна присутність за кордоном – особливо там, де відбуваються найважливіші дебати про історію ХХ століття. Це відкриває поле для реалізації великих проектів і, насамперед, уможливлює щоденний контакт і співпрацю не лише з науковцями та лідерами думок, а й із ЗМІ та громадською думкою на місцях. Так тривалий час працює Інститут Пілецького в Берліні.

Ведеться підготовка до відкриття філії в США. У 2022 році Інститут також придбав для польської держави комплекс Шванен у Рапперсвілі, Швейцарія. Ідея полягала в тому, щоб урятувати колекції місцевого Польського музею, знайшовши для них нове виставкове приміщення. 11 листопада наш заступник директора д-р Войцех Козловський відкрив першу виставку в Рапперсвілі, на якій представлені вибрані предмети з цієї колекції.

PAP: Інститут поєднує міжнародні завдання з прихильністю до актуальних місцевих тем, таких як Августівська зводка.

Томаш Штефанек: Це один із наших пріоритетів на найближчі роки. З липня 2021 року ми створюємо в Августові сучасний музей – Будинок пам’яті Августівської облави. Його створюють у т.зв Будинок Турка, де знаходилися осідок і слідчий ізолятор НКВД і Управління безпеки, а також радянський фільтраційний табір під час Августівської облави в липні 1945 р. Постійна експозиція розкаже історію Августівської облави на тлі долі Августова та Сувальщини у ХХ столітті, згідно з фактами та вірними свідченнями жертв та їхніх родичів, а водночас універсальною мовою, яка поєднує покоління та охоплює широку аудиторію. Це динамічний процес – наразі триває капітальний ремонт та адаптація будівлі, на початку року ми плануємо оголосити конкурс на візуально-просторову концепцію постійної експозиції.

У липні 2022 року ми вперше підготували широку програму святкування річниці Августівської облави. Великий інтерес викликав концерт Лукаша Журковського та запрошених ним артистів, які виконали прем’єрний репертуар, навіяний історіями жертв полювання. У 2023 році альбом вийде.

«Августівське полювання» – це зворушлива історія молодих людей, яких убила радянська влада в той момент, коли здавалося, що найгірше позаду, бо війна щойно закінчилася. Це також розповідь про їхні родини, які не припиняли пошуки, а отже, зберегли правду та пам’ять про злочин та своїх близьких до наших днів. Ця історія має й ширший вимір – це ілюстрація долі всієї Центрально-Східної Європи наприкінці Другої світової війни. Він залишається актуальним, особливо в умовах російського вторгнення в Україну.

PAP: Інститут Пілецького також видає. Які книги видасть Інститут у 2023 році?

Томаш Штефанек: Ми продовжимо нашу основну видавничу серію: монографії польських авторів, переклади з іноземних мов та публікації джерел. У першому на початку року вийде друком біографія Владислава Бєньковського Бартломея Капіци – поглиблене дослідження історії лівої інтелігенції в ПНР. Також ми опублікуємо переклад відомої книжки канадського історика Роберта Геллетелі, в якій він досліджує передумови того захоплення, з яким т.зв. прості німці прийняли нацистську ідеологію.

Дуже приємно, що книжки, видані нами у 2022 році в рамках нової серії «Шляхами мислення», були добре сприйняті читачами та рецензентами. Ми вже готуємо інші назви, на які я дуже чекаю – це буде погляд з точки зору політичної філософії на ключові явища та процеси, що виникають у ХХ столітті.

Попереду також третє присудження Міжнародної премії Вітольдо Пілецького. Її отримають автори найкращих історичних та репортажних книжок про польський досвід під час двох тоталітарних режимів, а також ті, хто розповідає про загрози людській гідності в сучасному світі, особливо в Центральній та Східній Європі, де знову ми маємо справу з російською агресією та злочинами.

На кожному кроці історія сполучається з сьогоденням.

 

Розмовляла Анна Крушинська (PAP)

 

На світлині Томаш Штефанек, 2022

Теги: Томаш Штефанек,Інституту Пілецького у Польщі,Історія,Досвід Польщі у царині культури, Міністерство культури України,Український інститут національної пам'яті, Незалежний Медіа Форум, Пам'ятки України,Видавничий дім журналу "Пам'ятки України", Агресія росії в Україні, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео