Соломія Крушельницька. Символічно, що Львівська опера носить ім'я саме цієї світової зірки

Соломія Крушельницька.  Символічно, що Львівська опера носить ім'я саме цієї світової зірки
397911 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будівля Львівського оперного театру зачаровує багатьох туристів – і справедливо перетворилась на одну з візиток міста. Стіни вражають багатою пластикою. Численні статуї не порушують цілісності композиції, додаючи їй шарму. Античні колони й інші елементи змушують задуматись... а чи випадково я не потрапив у старогрецький храм музики та мистецтва? Проте не так багато людей, фотографуючись біля опери, знають про всесвітньо відому співачку й акторку, на честь якої названо заклад, – Соломію Крушельницьку.

Знаменита українка народилась 1872 року в селі Білявинці Київської області – у сім'ї греко-католицького священника. Родина за дитинства дівчини кілька разів переїжджала, допоки не осіла в передмісті Тернополя.

Співати Соломія Крушельницька почала з юних літ. Навчалась у Тернопільській школі товариства "Приятелі музика", а згодом – вступила в Тернопільську класичну гімназію, де отримала основи музичної підготовки. 1883 році на Шевченківському концерті відбувся перший прилюдний виступ співачки в складі хору товариства "Руська Бесіда".

1891 року Соломія Крушельницька вступила до Львівської консерваторії Галицького музичного товариства, де високо оцінили її здібності.  Під час навчання вперше виступила сольно: 13 квітня 1892 року виконала головну партію в ораторії Г.Ф.Менделя "Месія". Наступного ж року – 15 квітня – дебютувала партією Леонори в опері Гаетано Доніцетті "Фаворитка" на сцені Львівського міського театру Скарбка. У 1893 році закінчила консерваторію з відзнакою та медаллю.

Ще впродовж навчання Соломія Крушельницька отримала запрошення від польського Львівського оперного театру, проте відмовилась. За рекомендацією італійської співачки Джемми Беллінчоні, яка тоді гастролювала у Львові, поїхала восени 1893 року до Італії. Там вона вчилась у знаменитих Фаусти Креспі й професора Конті.

1894 року Соломія Крушельницька вже почала виступати в театрах Львову, де отримала симпатію аудиторії. У другій половині 1890-х тріумфально виступала на сценах театрів різних країн світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Австрії, Єгипту та інших. Особливу славу співачка здобула на варшавські і краківській сценах, виступаючи кілька сезонів поспіль. 29 травня 1904 року зіграла головну партію під час прем'єри опери Джакомо Пуччіні "Мадам Баттерфляй" в італійській Брешії.

1910 року Соломія Крушельницька одружилась із італійським адвокатом, мером міста В'яреджо Чезаре Річчоні.  У 1920 році покинула оперну сцену, востаннє виступивши в неапольському театрі. Далі присвятила себе камерній концертній діяльності, виконуючи пісні вісьмома мовами й гастролюючи Україною, Європою, Америкою. У січні 1928 року на запрошення "Союзу українок Америки прибула в Нью-Йорк, давши в США й Канаді декілька концертів. 1929 року в Римі відбувся останній гастрольний концерт Соломії Крушельницької.

1938 році помер чоловік співачки. Відвідуючи Галичину в серпні 1939 року, вона не змогла повернутись в Італію через початок Другої світової. Після радянської окупації земель будинок Крушильницької націоналізували, залишивши тільки чотирикімнатну квартиру. Під час німецької окупації давала приватні уроки вокалу задля проживання.

Після закінчення війни співачка почала працювати у Львівській державній консерваторії імені М.В.Лисенка. Мешкаючи й викладаючи в УРСР, Соломія Крушельницька довго не могла отримати радянського громадянства, залишаючись підданою Італію, – і тільки після передачі закордонного майна державі добилась свого. 1951 року їй присвоїли звання Заслуженої діячки мистецтв УРСР, а в жовтні 1952 року отримала звання професора.

Померла Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 року, а похована на Личаківському цвинтарі у Львові – поруч із могилою Івана Франка. 

Валентин КОНДРАТЮК

Світлина: Соломія Крушельницька з чоловіком Чезаре Річчоні

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео