Леопольд Ященко і його славетний хор «Гомін»

Леопольд Ященко і його славетний хор «Гомін»
387109 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Леопольд Ященко і його славетний хор «Гомін» – велична епоха відродження традицій національного співу". Збірка спогадів і матеріалів

Ця  книга про Київський Етнографічний хор «Гомін» та його організатора і художнього керівника, композитора Леопольда Івановича Ященка.

Хор розпочав свою роботу у 1969 році, у важкі ідеологічні часи для України, і насамперед, для української культури. Саме тоді, у 1960-х роках комуністична партія взяла курс на нівелювання національних відмінностей між народами тодішнього Союзу. Ефір заполонила пісня «Мой адрес Советский Союз» у виконанні Софії Ротару. Академік Іван Білодід не переставав твердити, що кожний українець може мати дві рідні мови: українську і російську.

Світлої пам’яті патріот Іван Дзюба у ті  часи написав книжку «Інтернаціоналізм чи русифікація?» (1965), за що поплатився не тільки він, але й читачі книги та її прихильники. Бомбою часів тоталітарному режиму стала також  видана за кордоном книга В’ячеслава Чорновола «Лихо з розуму», за яку його надовго запроторили до в’язниці (1965). У  ній ішлося про незаконні судилища в Україні.

Будучи  музикантом-фольклористом за фахом, Леопольд Ященко кілька років досліджував українську народну пісню, її побутування у сільському та міському  середовищі, захистив кандидатську дисертацію «Українське народне багатоголосся». Позбавлений наукової роботи за націоналізм, Леопольд Іванович присвятив себе роботі з хором «Гомін». Він розглядав творення хору, як своєрідну лабораторію.

Етнографічному хору «Гомін», який існує дотепер, судилася в добу комуністичного мракобісся терниста дорога до вершин співочої майстерності, духовного відродження і національного піднесення в Україні 1980-х. Репертуар  чотириголосного колективу наповнювали пам’ятки фольклору, етнографічних свят і обрядів. Кожний українець, який бодай раз почув виступ хору Леопольда Ященка, назавжди запам’ятовував справжнє українське священнодійство. 

Це видання отримає путівку у світ, якщо Ви проголосуєте за нього за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScEH_hxU6lSiSIY2GOewsjzEb5XrHBwthDC32r0idYgEgcjIA/viewform

Теги: Леопольд Ященко, Хор Гомін,Лідія Орел, Незалежний український медіацентр у Європі,Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео