Історія і мова – фундамент перемоги

Історія і мова – фундамент перемоги
272988 ПЕРЕГЛЯДІВ

Побачила світ книга “Архіви КГБ. Невигадані історії”. Її автор – історик і журналіст Едуард Андрущенко, починаючи з 2018 року збирав матеріал в архіві Служби безпеки України. За рік вдалося підготувати достатньо статей для того, щоб подумати про книгу, але карантин відстрочив ці плани. Згодом робота відновилася. Її результатом стала збірка із 18 сюжетів.

Про те, які історії були взяті у видання, Андрущенко розказав Ігорю Стамболу, ведучому циклу «Навколо книги». Розмова відбулася в Українському кризовому медіа-центрі.

«Героями є і невинні жертви, з чим у нас асоціюються радянські каральні органи, особливо в тридцяті роки, і реальні шпигуни, – роз’яснив автор. –  Наприклад, справжній шпигун з вісімдесятих років, киянин, що був завербований північнокорейською розвідкою. Є історії реальних злочинців – кримінальників, до яких справжнього співчуття немає, але їх справи вів так само комітет».

Розпитуючи про книгу, Ігор Стамбол поцікавився, наскільки затребуваною є в умовах війни історична тематика. На думку Едуарда Андрущенка, інтерес суспільства до неї лише зростає, чому є пояснення.

«Історія і мова – питання першочергові, – наголосив автор книги “Архіви КГБ. Невигадані історії”. –  Це той фундамент, без якого не вдасться перемогти в цій війні і не завершити формування нації. І це розуміють всі. Ось лише один приклад. У Мелітополі, у моїй рідній Запорізькій області, коли остаточно сформували окупаційну адміністрацію, яку очолив колаборант Балицький, першим рішенням було перейменувати вулицю Донцова у вулицю Судоплатова».

Український кризовий медіа-центр

На світлині: Едуард Андрущенко та Ігор Стамбол, uacrisis.org

Теги: Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF, Едуард Андрущенко, Архіви КГБ, Культура, Історія, Мова
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео