Дмитро Степовик. Сакральна поетика українського мистецтва XI-XXI століть

Дмитро Степовик. Сакральна поетика українського мистецтва XI-XXI століть
243334 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Дмитро Степовик. Сакральна поетика українського мистецтва XI-XXI століть. – Київ, Фундація академіка Петра Тронька, 2023. – 432 с. 

Видання цієї книги дістане бюджетне фінансування, якщо Ви особисто проголосуєте за нього за цим посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1XFBFtnthavnfzmqdeyVsIXcsAya5gbQxe9hIpR-58PY/viewform?edit_requested=true

Іконопис – це частина мистецтва, що супроводжує український народ аж від самого хрещення України-Русі дотепер. Плин невблаганної історії, еволюція суспільних поглядів і коловорот художніх стилів, технічний прогрес і зростання добробуту, постання і розвиток української нації не залишились поза увагою наших церковних і світських митців. Шлях від копій канонічних візантійських ікон із площинною анатомією святих ликів до високохудожнього трактування біблійних сюжетів, величних монументальних стінописів, фресок, мозаїк, вітражів, іконостасів зі складною ярусною композицією, розвинутою пластикою й багатим орнаментом.

Православна Церква відіграла важливу роль у формуванні українського етносу. На тлі зазіхань католицизму й кровожерливої московської тиранії питання віри перетворювалось на життєве, адже сприяло єдності автохтонного населення  й збереженню християнських обрядодійств, звичаїв і традицій, трасформованих із предківського спадку язичників. Не дивно, чому зазіхання на рідну віру завжди зустрічали потужний опір українців.

Як реакція суспільства, у містах створювались православні братства, які переймались, зокрема, і питаннями культури й освіти, а на тлі феодальних визисків і поневолення багато селян рятувались за порогами Дніпра, формуючи Запорозьке козацтво, що мало за ціль опікуватись батьківською вірою.

Тому релігія й пов’язане з нею сакральне мистецтво – це дзеркало української душі, своєрідна і тонка поетика  якого  зберегла й увічнила події минулих епох і переживання, духовні пошуки вірян. Цю тему детально досліджує й аналізує у своїй новій книзі Дмитро СТЕПОВИК – відомий фахівець з іконотворчості, монументального настінного малярства, станкової та книжкової графіки. Його освіта журналіста та досвід із філософії, мистецтвознавства й богословських наук (адже він має ступінь доктора наук із цих дисциплін) допомагають знаному авторові аналізувати й у дохідливій манері вести захоплюючу оповідь.

Це яскраве видання отримає путівку у світ, якщо Ви проголосуєте за нього за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1XFBFtnthavnfzmqdeyVsIXcsAya5gbQxe9hIpR-58PY/viewform?edit_requested=true

На світлині фрагмент ікони Олени ОСАДЧОЇ (Київ)

 

Теги: Сакральна поетика українського мистецтва XI-XXI століть,Дмитро Степовик,Релігія, Культура,міністерство культури та інформаційної політики України, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.mediaforum.news
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео