Реформа армії. Формула успіху Виговського

Реформа армії. Формула успіху Виговського
194582 ПЕРЕГЛЯДІВ

Армія – важлива основа держави. У цьому ми переконались на власному досвіді й намагаємось наздогнати – під зовнішнім тиском – передові війська Заходу – як технологічно, так вишколом. Іноді виявляється, що не достатньо попросту переорієнтуватись на практики НАТО. Тоді в хід іде аналіз попередників. Зокрема козацтва...

Насправді військо після походів Богдана Хмельницького було розорене та виснажене, у багато чому поступалось західним сусідам, поготів – московській орді, що переважала чисельно. Тому перед новим гетьманом – Іваном Виговським – постала потреба здійснити реформу армії, аби дати відпір уже назрілим зазіханням із кремля.

Як орієнтир, очільник держави взяв до уваги Річ Посполиту. Попри початкові поразки впродовж Потопу, польське військо зберегло боєздатність та спромоглось дати відсіч шведам. Причина – вдало організована система постачання і замкнений цикл виробництва зброї. Тому, передбачаючи майбутнє лихо з боку москви, Іван Виговський уклав Гадяцький договір та за допомогою колишніх ворогів розгорнув реформу армії. Як наслідок, через рік, у Конотопській битві, козакам вдалось перемогти росіян і закріпити самостійність ще на певний час.

 

Влад ДЯДИН

За матеріалами журналу «Пам’ятки України. Історія та культура»

https://ua-book.house

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео