Український культ матері: важливе місце Богородиці в національному мистецтві

Український культ матері: важливе місце Богородиці в національному мистецтві
82957 ПЕРЕГЛЯДІВ

А Ви знали, що більшість українських християнських храмів присвячено Діві Марії? Окрім того, дві лаври – Києво-Печерська й Почаївська – названі на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

А ще є й третя - Свято-Успенська Святогірська лавра в Донецькій області, яка найбільше постраждала від російських нападників.

Згадаймо козацтво: одним із найголовніших свят доблесного лицарства була саме Покрова Пресвятої Богородиці, а головна церква на Січі – приурочена цьому дню. І навіть Софіївський собор – перлина давньоукраїнського зодчества, якою ми пишаємось перед усім світом, – присвячувалась Софії – Премудрості Божій, тобто Діві Марії.

Особливе ставлення нашого народу до Богородиці не могло оминути вчених. Український культ Діви Марії став темою досліджень вітчизняних мистецтвознавців, культурологів, істориків і теологів, отримавши окрему назву – маріологія.

Працював у цій галузі й відомий мистецтвознавець, член-кореспондент НАН України професор Дмитро Степовик. Усе життя науковець присвятив вивченню української культури й пов'язаних із нею явищ. Ним опубліковано багато праць про мистецтво гравюри, взаємовпливи з Болгарією та Візантією, а також – про діячів діаспори.

Проте найбільше дослідник прославився популяризацією іконопису. Частина ґрунтовних видань Дмитра Степовика якраз із сакральної тематики й відзначається  змістовністю, багатством фактажу та монументальністю. Серед прижиттєвих колеги схвально відзначають книги: "Історія української ікони Х-ХХ століть" (2008), "Мистецтво ікони: Рим, Візантія, Україна" (2008), за глибиною й розлогістю яких нині не можливо найти аналогів. За словами знайомих, вчений за лічені секунди міг ідентифікувати тип образу й максимально точно датувати пам'ятку.

Не оминув дослідник і вивчення місця Богородиці в українській культурі. Він наголошував на важливості образу у своїх попередніх книгах та пов'язував таке ставлення українського народу з особливою повагою до матері й жінки загалом. А оскільки Діва Марія – Матір Божа, то наші предки окутали її образ не меншою пошаною, ніж Ісуса Христа.

У своїй останній прижиттєвій книзі – "Пресвята Діва Марія" – Дмитро Степовик детально розглянув мотив Богородиці в українському іконописі і його вплив на вітчизняне мистецтво. Автор розлого розповів про першоджерела й формування виняткової уваги до постаті, її утвердження та інтеграцію в національну культуру, уплив на ментальність. Учений наводить переконливу аргументацію, опираючись на писемні й матеріальні джерела, і закріплює твердження прикладами у вигляді зображень, переказів та старих і сучасних традицій.

 

Влад ДЯДИН

За матеріалами книги Дмитра Степовика «Пресвята Діва Марія»

https://ua-book.house

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео