Новий гравець медіаринку – 2. Інтрига наростає...

Новий гравець медіаринку – 2. Інтрига наростає...
207856 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зібрані нами відомості  про «Незалежний український медіа центр у Європі» та наші здогади щодо пов’язаності його із веб-сайтом  www.uacenter.media вже були опубліковані https://news-ukraine.info/news-suspilstvo-events/113425-noviy-gravec-med-arinku-uacenter-media.html

Нам залишалося дочекатися задекларованої обіцянки на головній панелі сайту: «Сайт uacenter.media відображається у тестовому режимі. Про його запуск та офіційне відкриття повідомимо додатково» та коментарів голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка і першого заступника Київської організації НСЖУ Алли Малієнко з приводу появи нового і загадкового гравця на українському медіаринку.

Але обсяг переглядів (понад 300 тисяч) і поширень публікації, запити колег і посадовців, зокрема із Всеукраїнської профспілки журналістів, змусили знову повернутися до цієї теми. Самозрозуміло, що окрім звичайного інтересу новину підігріла ситуація, в якій сотні колег-журналістів опинилися після демаршу Рената Ахметова.

Коротко нагадаю суть справи.

Два місяці тому під адресою https://www.uacenter.media/ розпочалося наповнення нового україномовного сайту, появу якого пов’язували із зарубіжними медіацентрами.

Сама назва доменного імені www.uacenter.media досить незвична для України, оскільки переважна більшість назв аналогічних сайтів закінчується на om або .org, інколи – .net

Доменна родина .media свідчить, на нашу думку, про ймовірну приналежність імені www.uacenter.media колу зарубіжних фахових медійників або міжнародних інформагенцій.

На нову стежку для пошуків підштовхнуло повідомлення: «Вугільний бізнесмен Віталій Кропачов... 2022 року, коли в Україні триває війна, продовжує створювати свій медіахолдинг, початок якого було започатковано ще у 2019 році викупом у польсько-української інвесткомпанії Millstone&3 трьох українських телеканалів – «Інфо 24», «ТВІ.САТ», «Погода». …у липні Кропачов зміг купити «4 канал», який належав нардепу-зраднику Олексію Ковальову...».

Знову польський слід, про який уже йшлося? Утім сайт www.uacenter.media навіть у тестовому режимі жодного разу не згадував ані пана Кропачова, ані Незалежний український медіацентр у Європі.

Не йдеться про цей сайт і в контексті створення «Міжнародного українського медіацентру» у Лодзі в Польщі, до роботи якого «планується залучити провідних українських і зарубіжних письменників і журналістів» (сайт НСПУ 29.07.2022). Мої колеги привернули увагу до деяких кореспонденцій, що розповідають про підтримку цього проекту членами редколегії газети «Літературна Україна», Лодзинським осередком Асоціації польських журналістів та канцелярією місцевого воєводства, де в інформвідділі тепер працює як біженець головний редактор газети «Літературна Україна».

Утім, при першому погляді на сайт самого видання (https://litukraina.com.ua) та його сторінку в соцмережі, стає зрозуміло: створення потужного порталу цій команді не під силу. Іще рік тому, до речі, редакцією «Літературної України» оголошувалась «Співпраця з мережевою версією видання «Літературна Україна»… на добровільних (безоплатних) засадах!» (https://nspu.com.ua/novini/onlajn-versiya-literaturnoi-ukraini-shukaie-avtoriv/), утім "співпраця" так і не має жодного продовження дотепер…

Важко однозначно встановити істину. Сподіваюсь, таємниця сайту www.uacenter.media, як і позв’язуваного з ним Незалежного українського медіацентру в Європі, невдовзі все ж розкриється.

Олег Григоренко

Автор: newsukraine

Теги: #www.uacenter.media #НезалежнийукраїнськиймедіацентруЄвропі #Віталій Кропачов,#ЛітературнаУкраїна

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео