Cкорочення держапарату щороку економитиме 12 млрд грн

Cкорочення держапарату щороку економитиме 12 млрд грн
365105 ПЕРЕГЛЯДІВ

Реорганізація: 14 замість 20 міністерств?

Український уряд готується до реорганізації – очікується скорочення міністерств і кількості працівників державного апарату. Влада каже, що це робиться з примусу: оскільки війна триває, країні потрібен «воєнний уряд».

Цікаво, що наразі реформа обговорюється лише на рівні чуток. Проте джерела в Офісі президента повідомили журналістам, що 8 листопада на Банковій відбулася зустріч із найповажнішими державними особами. Під час зустрічі йшлося про новий формат роботи Кабінету Міністрів.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що з 20 міністерств, які зараз існують, можуть залишитися 14. Деякі з них будуть об'єднані, деякі ліквідовані.

Це вже не перша подібна реорганізація уряду за час перебування на посаді президента Володимира Зеленського. Свого часу кілька міністерств пережили значну оптимізацію: спочатку їх об’єднали, а потім знову розділили. Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі було об’єднано з Мінагрополітики та перетворено на Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а Міністерство природних ресурсів та Міненерго об’єднано в Міністерство енергетики та екології. захист. Проте минуло кілька місяців і міністерства знову розділили.

Але процес об’єднання трьох міністерств у Міністерство розвитку громад, інфраструктури, територій та реінтеграції ще обговорюється. Якщо це станеться, то об'єднане міністерство, швидше за все, очолить чинний міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Крім того, планується об’єднання Міністерства економіки, Міністерства агрополітики та продовольства та Міністерства стратегічних галузей промисловості в одне Міністерство інновацій та розвитку.

Також планується об'єднання Міненерго з Міністерством екології та природних ресурсів – буде створено Міністерство енергетики, сталого розвитку та природних ресурсів.

Міністерство освіти і науки, Міністерство молоді та спорту та Міністерство культури та інформаційної політики, швидше за все, будуть об’єднані в Міністерство розвитку людського капіталу.

Міністерство у справах ветеранів війни планується ліквідувати або приєднати до Міністерства соціальної політики.

Розглядається розширення функцій деяких міністерств. Наприклад, Міністерство соціальної політики може стати Міністерством добробуту та розвитку продуктивних сил. МЗС – Міністерство закордонних справ та з питань європейської інтеграції.

Реформа Кабінету міністрів передбачає значне скорочення держслужбовців. Нині їх 237 тис., а згідно з планами реструктуризації має залишитися лише 64 тис. Передбачається, що кількість працівників міністерств буде скорочено шляхом централізації функції забезпечення їхньої роботи в одній установі – Центрі уряду. Цей орган має замінити Секретаріат Кабінету Міністрів. До його функцій входитимуть бухгалтерія, управління персоналом та фінансами, юридичні послуги, ІТ-сектор, безпека та адміністративно-господарська діяльність у всіх міністерствах.

Реформою також пропонується скоротити кількість працівників Пенсійного фонду, податкової служби та Держстату. Чисельність працівників у цих департаментах має зменшитися з 58 тис. до 43 тис. осіб, у їхніх штабах – з 13 тис. до 4,3 тис. осіб, у територіальних управліннях – з 80 тис. до 40 тис. осіб.

Таким чином центральну адміністрацію чекає серйозне скорочення, якщо не кадрова чистка. Однак міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов стверджує, що під скорочення потраплять лише ті держслужбовці, які перебувають за кордоном, пішли у відпустку за власний рахунок або перебувають на тимчасово окупованих територіях і не можуть виконувати свої службові обов’язки.

Таке скорочення державного апарату дозволить щорічно економити 12 млрд грн. Ці кошти будуть спрямовані на оборонні потреби держави.

Вікторія ЧИРВА

https://www.dk.com.ua/

Карикатура: https://censor.net/

 

 

Теги: Влада,Бюрократія, Скорочення міністерств,Державна бюрократія, Корупція, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, www.uacenter.media, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео