Україна подала позови проти 3 країн Європи через заборону імпорту українських товарів

Україна подала позови проти 3 країн Європи через заборону імпорту українських товарів
411318 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що відповідно до Домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування Світової організації торгівлі Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в рамках СОТ.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами», — сказала Юлія Свириденко.

За словами Міністра економіки, в результаті односторонньої заборони на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

Україна вбачає в цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань. Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС.

Раніше, а саме  15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, викривлення ринку у п’яти державах-членах, які межують з Україною, було усунене. У зв’язку з цим Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України.  Разом з цим Єврокомісія зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах. Однак у цей самий день Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України. 

Напередодні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль написав у соцмережі "Х", що Україна, попри війну і блокування росією українських портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ.

"Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин!

Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ", — зазначив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві економіки повідомлялось про урядову Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року. Тоді Кабінет Міністрів України затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2023—2025 роки. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Уряду 15 вересня 2023 року.

Основні пункти плану: Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі, вдосконалення законодавства про рівну оплату праці, створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов'язків. 

За словами Юлії Свириденко, реалізація прийнятої стратегії має особливе значення в умовах повномасштабної війни російської федерації  проти України. Адже велика кількість жінок працездатного віку із дітьми через небезпеку бойових дій та обстрілів української території були змушені виїхати за кордон. При цьому чоловіки віком від 18 до 60 років мають боронити країну від загарбників.

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео