Чому США з побоюванням ставиться до повернення Криму Україні військовим шляхом?

Чому США з побоюванням ставиться до повернення Криму Україні військовим шляхом?
374441 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сполучені Штати Америки наразі один з найбільших парнерів України у війні проти росії. Білий дім постійно підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення, а приїзд Джозефа Байдена до Києва чітко показав, що допомога надсилатиметься стільки, скільки потрібно.

Але адміністрація Байдена вагається щодо підтримки Києва повернути тимчасово окупований Крим військовим шляхом.

16 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен під час відеоконференції з групою експертів сказав, що свільнення півострову спровокує президента так званої росії на більш потужні удари по території України.

Хоча рішення за Крим повністю залишається за Києвом і представники БІлого дому це розуміють.

Така стратегія нейтралітету, як вважають експерти, допоможе посадити країну-терористку за стіл переговорів.

За словами колишнього офіцера національної розвідки США в Європі та нинішнього директора американської програми державного управління в Фонді Карнегі Кріса Чіввіса, чиновники вірять, що Крим слугуватиме на росію, щоб посадити її за стіл переговорів.

Повернути Кримський півострів — одна з важливих цілей, яку пообіцяв виконати Володимир Зеленський. Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що українські військові зможуть зайти на територію Криму до кінця 2023 року. Про це він повідомив в інтерв'ю для видання "Українська правда".

Але офіційні особи США такі амбіції України не підтримують.

Чому Штати побоюються повернення територій Криму Україною?

У певній мірі це пов'язано з додатковою поставкою озброєння, куди входитимуть ракети великої дальності, танки та авіація. Це все знадобиться для ймовірного наступу на півострів.

Наприклад, радник з питань національної безпеки Джейк Салліван в ефірі NBC “Meet The Press" не дав чіткої відповіді, чи підтримують Сполучені Штати таку ініціативу, але наголосив, що питання Криму це те, до чого вони прийдуть після деокупації  східних та південних територій.

Також у січні звучала заява заступниці прес-секретаря Сабріна Сінгх, що Крим є українською територією, проте вона не сказала, чи схвалює Пентагон таке рішення щодо півострову.

Позиція високопостановлених чиновників Міністерства оборони була доволі негативна щодо повернення цих територій Україною. Про це повідомляє Politico.

За словами журналістки Елен Мішель деякі люди висловили своє незадоволення щодо такої позиції. Наприклад,  законодавці Республіканської партії  намагались тиснути на адміністрацію Байдена, щоб отримати прогноз, як виглядатиме кінець війни між росією та Україною.

Ден Салліван, сенатор від Аляски, заявив, що високопосадовці США повинні бути більш чіткішими щодо підтримки Штатів повернення півострова до України.

За словами історика американсько-російських відносин з Католицького університету Америки Майкла Кіммаджи для видання The Hill, адміністрація Байдена не взахваті від ідеї повернути Крим військовим шляхом.  

 «З точки зору будь-яких великих військових подій, цього року, мабуть, не планується [ред. повернення повіострову] з практичних, військових міркувань»

На його думку, Сполучені Штати наразі фокусуються на іншому, зокрема битви навколо Бахмуту. Це місто залишається в центрі уваги, тому що українські військові не покидають околиці міста, хоча представники Америки вважають це не найкращим рішенням.

Історик каже, що фокус США зосереджений на повернені Україною додаткових територій на Донбасі, а також слідкувати за ситуацією, яка може розгорнутись на півночі України.

«Є багато речей, про які варто турбуватися, які не пов’язані особливо з Кримом, і які можуть стояти вище на порядку денному», — підсумував Майкл Кіммадж.

Теги: США, Крим, Україна, Російська агресія , війна в Україні,повномасштабна війна

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео