Леся Воронюк: Перемогла вишиванка – наша духовна броня й оберіг

Леся Воронюк: Перемогла вишиванка – наша духовна броня й оберіг
284086 ПЕРЕГЛЯДІВ
 19.10.2022 08:00

Леся Воронюк іще студенткою у Чернівецькому університеті започаткувала День вишиванки, який згодом став справді міжнародним  і третього четверга травня уже більше десятка років усі свідомі українці намагаються національними вдяганками показати приналежність до єдиної нації.

Нещодавно ця ініціатива отримала визнання: стала лауреатом, а також отримала головну відзнаку  Премію Європейської спадщини «Європа Ностра 2022 року», Премію суспільного вибору (European Heritage Awards/Europa Nostra 2022 року, Public Choice Award).

У  межах Саміту європейської культурної спадщини-2022 за перемогу українського Дня вишиванки  проголосували понад 11 тисяч жителів континенту.   

 

 

 

 

 

 

 

- Лесю, Саміт європейської культурної спадщини  проходив уже 59-ий раз? Нині ж, наприкінці вересня,  Україна зазвучала на цьому форумі вперше.  

- Це вперше Україна перемогла. Наскільки я знаю, минулого року точно подавалися від нашої країни проекти. Загалом, цей майданчик і цю можливість для української культурної спадщини ми тільки починаємо відкривати та досліджувати.

- Наскільки просто чи складно потрапити у число конкурсантів цього поважного – і за віком, і за статусом  європейського форуму?

- Подання  це такий великий і виснажливий шлях.  Ще в жовтні-листопаді торік ми готували аплікаційне досьє-анкету на понад 100 сторінок англійською мовою. Туди вписали  всі проекти, які ми реалізовували за 16 років діяльності, із 2006 року. Додавали величезну кількість супутнього матеріалу  фотографії та відеоматеріали із заходів, наші документальні фільми, опис проєктів  (концепції, мета, ідея), опис аудиторій, з якими ми працюємо. Долучали список іноземних партнерів та рекомендаційні листи від інших країн, з якими працювали.

- Хто рекомендував День вишиванки розглядати як унікальну суспільну ініціативу?

- Ми мали рекомендаційні листи від Pan-European – міжнародної європейської організації, з якою ми спільно відкривали у Києві до 15-річчя Дня вишиванки пам’ятник Василю Вишиваному, Вільгельму фон Габсбургу. Партнером із української сторони тоді був «Музичний батальйон». 

Інший рекомендаційний лист у нас був від Міністерства культури Молдови, з якими ми робили Дні України в цій країні. Третій   від МЗС України, яке також зі свого боку, вже як державна інституція, підтверджувало масштаб діяльності нашої ініціативи.

- Номінація, в якій здобув  перемогу День вишиванки, називається трохи сухувато, по-канцелярськи: «Залучення громадян та підвищення обізнаності». Давайте змалюємо 16 років існування ініціативи  цифрами: люди у скількох країнах долучалися до цього щорічного міжнародного свята? 

- Справді номінація називається «Залучення громадян та підвищення обізнаності». Якщо коротко, це про наймасштабніші та найпублічніші проєкти в галузі культури. 

Чому ця номінація, чому ми тут переможці?  Тому що День вишиванки  це ініціатива, яка в один день об’єднує понад сто країн по всьому світу і понад 20 мільйонів українців та солідарних з Україною іноземців. Ми пройшли шлях від студентської ініціативи на кілька людей до такого світового масштабу.

Навіть у короткому резюме конкурсу було вказано те, що наш День вишиванки є  феноменом культури. Бо зовсім мало часу пройшло, відколи акція зародилася і стала настільки популярною. Це порівняно недавня ініціатива, тобто не є якоюсь дуже сталою традицією, яка формувалася кілька століть як, наприклад, День незалежності в певних країнах чи День подяки. 

Нам вдалося створити зацікавленість до вишитої сорочки як до одного з елементів культурної спадщини. Ми  вивели вишиванки з музейних експозицій в широкий світ. Вивели зі сфери  зацікавлення етнографів чи дослідників до абсолютної популярності серед дітей в садочках, у президента, дипломатів,  голлівудських зірок. Тобто створили український бренд.

Агентство "Укрінформ" 

Світлина: ЕТНОХАТА, 2022

Теги: Незалежний Медіа Форум,Укрінформ, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum,українська вишивка,День вишиванки ,Леся Воронюк, ЕТНОХАТА
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео