Міністр Глінський: Музеї Польщі набувають скарби світової культури

Міністр Глінський: Музеї Польщі набувають скарби світової культури
372681 ПЕРЕГЛЯДІВ

Картини Бернардо Беллотто, відомого як Каналетто, і Марчелло Баччіареллі разом з іншими цінними придбаннями збагатили колекцію Королівського замку у Варшаві. «Протягом кількох років до польських музеїв надсилається все більше і більше скарбів культури», - сказав голова Міністерства культури та національної спадщини проф. Пьотр Глінський на виставці подарунків у четвер

Картини Бернардо Беллотто, відомого як Каналетто, і Марчелло Баччіареллі разом з іншими цінними придбаннями збагатили колекцію Королівського замку у Варшаві. Придбання творів мистецтва та пам’яток народного мистецтва стало можливим завдяки співфінансуванню дев’яти фондів та двох державних компаній. Віце-прем’єр-міністр, міністр державного майна Яцек Сасін зазначив, що нові придбання Королівського замку свідчать про нашу історію.

Як нагадав під час четвергової церемонії віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини, у грудні 2016 року польський парламент ухвалив закон, яким виділив півмільярда злотих на закупівлю культурних цінностей.

«Звичайно, за ці гроші ми придбали для польської держави, для всіх нас найбільшу польську колекцію – колекцію Чарторийських. І я вважаю, що це був проривний момент останніх років, тому що завдяки цьому ми змінили свій менталітет, коли Культура часто вимагає. Хоча ця сума становила незначну частину вартості колекції Чарторийських, це були великі гроші з точки зору сучасних звичок і певних стереотипів щодо відносин між державою та культурою чи ієрархією суспільства. потреб» - підкреслив проф. Глинського.

«Відтоді міністр культури не може впоратися з великим тиском, коли йдеться про надзвичайні закупівлі та збільшення потреб наших установ. І це, у свою чергу, завдяки великим директорам польських музеїв. Не лише Національний музей у Кракові, який представляє +Dama+ і колекцію Чарторийських Зрештою, він швидко підготував Палац Чарторийських до показу колекції, але також усі найбільші польські інституції справедливо почали вимагати додаткової підтримки для екстраординарних закупівель для зміцнення та збагачення наших колекцій “ – зазначив міністр.

Як зазначив він, був «тиск знизу на наші заклади культури, який дуже важко витримати для міністра культури, але водночас надзвичайно втішний, тому що ці закупівлі почали з’являтися все частіше і все частіше. сміливо». «Королівський замок і режисер є чудовим прикладом цього. Ми почали з Bellotta за 10 мільйонів злотих, але вони були в резерві прем’єр-міністра Моравецького, але також багато інших сміливих покупок. І це, з одного боку, завдяки нашим культурним менеджерам, керівництву та командам наших провідних музеїв, але не тільки тому, що нам вдалося, наприклад, для музею, яким не керує міністр, музею в Тарнобжезі, придбати колекцію Тарновських у Дзікова" - він сказав.

«Змінилася політика, але також і менталітет усіх нас, у тому числі польського суспільства, яке, мабуть, цінує те, що зараз, рахуючи 2023 рік, і сьогодні ми прийняли бюджет, збільшився бюджет Міністерства культури. за ці роки більш ніж на 100 відсотків.Це безпрецедентне зростання, і велика частина цього зростання йде, звичайно, на зміцнення наших інституцій, заснування нових установ і спільних підприємств, але велика частина також йде на колекції та мужню підтримку культури також у цій сфері. культури, але ми також хотіли б подякувати спонсорам. Це також, я вважаю, дуже важлива тема сьогодні ввечері», - оцінив проф. Глинського.

Підприємства Держказначейства – як він наголосив – і не тільки, «дійсно дуже рішуче залучені до підтримки наших установ протягом останніх кількох років». «Багато з цих провідних інституцій отримали системну, системну підтримку, це базова підтримка, і за це я хотів би подякувати і Прем’єр-міністру, і попереднім політикам, які контролюють державні компанії, і всім правлінням і президентам наших компаній, тому що практично За сім років роботи мені було відмовлено. Звичайно, не завжди було легко переконати, але загалом це було легко, і це дійсно зміна», - зазначив він.

Він також зазначив, що окрім покупки подарунків, нам потрібен і хороший піар. «У мене велике прохання до компаній, які мають досвід іміджу, допомогти закладам культури, які досі забувають хвалитися своїми колекціями. Побудова іміджу надзвичайно важлива, це частина освіти, прориву до масової культури з тим, що є найважливіше, найцінніше і завжди має бути на першому місці», - зазначив міністр культури.

Віце-прем’єр-міністр, міністр державного майна Яцек Сасін додав, що сьогодні вони зібралися на церемонію, тому що «їх об’єднує передусім гордість за Польщу, гордість за наші досягнення, нашу велику спадщину». «І те, що створює нашу гордість, це чудові пам’ятки минулого, чудові пам’ятки нашої історії, нашої культури (...) усе те, що свідчить про наше велике минуле, тому що Польща має велику історію, хоча часто трагічну (…) і Я щасливий, що бувають такі моменти, як сьогодні, коли після багатьох століть втрат для польської культури сьогодні є момент відновлення втрат, це момент придбання великих творів для польських колекцій», - сказав він.

Він також подякував директору Королівського замку у Варшаві Войцеху Фальковському за його рішучість у пошуку творів мистецтва, які «мають знайти своє місце в замку». Як зазначають багато закладів культури, завдяки підтримці державних компаній він відновлюється та отримує нові твори мистецтва для своїх колекцій. «Як міністр державного майна, який контролює цю державну власність в економіці, я повинен сказати, що я особливо пишаюся тим, що державні компанії сьогодні відіграють роль меценатів», - підсумував Сасін.

Колекція Королівського замку у Варшаві нещодавно поповнилася картинами Бернара Беллотто, відомого як Каналетто, і Марчелло Баччіареллі, а також іншими цінними придбаннями. Придбання творів мистецтва та пам’яток народного мистецтва стало можливим завдяки співфінансуванню дев’яти фондів та двох державних компаній. Це Bank Pekao SA Foundation, Enea Foundation, Grupa Azoty, Jastrzębska Spółka Węglowa SA, KGHM Polska Miedź Foundation, PGE Foundation, Polish Armaments Group Foundation, PKO Bank Polski Foundation, PZU Foundation, Tauron Foundation, Totalizator Sportowy Foundation.

Серед останніх надбань Королівського замку у Варшаві – картини Бернара Беллотто, відомого як Каналетто, та Марчелло Баччареллі. «Кінний портрет пажа Ґінтовта» Беллотто — твір, що перебував у колекції короля Станіслава Августа, що підтверджують збережені інвентарні списки. «Портрет Альберта Казімєжа Сашко-Цєшинського» Баччареллі був замовлений імператорським двором, але вже за правління останнього короля Польщі. Обидва митці, відомі представники стилю класицизму, займали посаду придворних художників Станіслава Августа, а їхні численні роботи становлять ядро ​​мистецької колекції Королівського замку.

Серед нових надбань також поодинокі екземпляри мейсенської порцеляни, гравюра «Портрет Станіслава Августа Понятовського» Самуеля Ґоттлоба Кютнера, виконана за мотивами картини Марчелло Баччареллі, турнірні обладунки XVI ст. з кола німецької культури. , картина Горація Верне «Сезар де Вашон де Бельмон-Бріансон, полковник 3-го полку почесної варти в день Реймської битви» та картина Франсуа-Паскаля-Симона Жерара «Ескіз портрета короля Мюрата». (PAP)

akn/ aszw/

На світлині: Віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Глінський під час урочистого вручення подарунків Королівській колекції Музею Королівського замку у Варшаві. Fot. PAP/R. Guz

Теги: Міністр Пйотр Глінський,Міністерство культури та національної спадщини Польщі,Музейництво, Культура,ПАП, Незалежний Медіа Форум, Польща й Україна: реалії і перспективи, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео