Інклюзивна відбудова українських міст та її актуальність

Інклюзивна відбудова українських міст та її актуальність
268955 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інклюзивна відбудова українських міст


Доступно.UA розробляє новий проєкт для підтримки маломобільних груп населення. З нього розпочалася інфокампанія про доступність в містах під час післявоєнної відбудови.

Проєкт має на меті актуалізувати питання доступності просторів, розповісти, як відбудувати Україну комфортною для життя всіх людей.
В рамках кампанії було створено 5 постерів. Їх вже зараз можна побачити у поїздах Інтерсіті+ та на сітілайтах і метролайтах Києва. 

Уже зовсім скоро ми презентуємо відео-експлейнер та анімований музичний кліп, створений з alyona alyona про безбар’єрність українських міст.

Автори кампанії хочуть також і достукатися до тих, хто буде відбудовувати та брати участь у розвитку повоєнної України: надати їм актуальну та чітку інформацію про доступність інфраструктури, комерційних та житлових будівель.

Інклюзивна відбудова українських міст — це нова можливість зробити країну доступною для всіх її жителів. Доступно.UA знає, як цього досягти та зрозуміло розповідає про це.

«Цей проєкт важливий саме зараз, у нелегкий час для України. Після розпаду “совка” в нас залишилася “спадщина”, не тільки архітектурна, але й ціннісна — у головах чиновників, підрядників і людей, які не в темі. Тому важливо змінювати їхнє сприйняття і будувати доступну зручну Україну для всіх. Зараз багато чого реконструюється, відновлюється, будується. Саме час акцентувати та звертати увагу на проблему доступності, бо війна скоро закінчиться, ми переможемо, а соціальні аспекти важливі вже зараз», — розповідає Дмитро Щебетюк, засновник та ідейний натхненник проєкту.

«Мені дуже сильно хочеться, щоб Україна була країною, де пандус ставлять не тому, що так треба і для галочки, байдуже, придатний він для того, щоб ним користуватися, чи ні, а де все ж таки, будуючи новий будинок і плануючи в ньому ліфт, він буде на такому поверсі, на який людина на візку просто доїде, не оминаючи 300500 сходів до того ліфта. Є багато всяких подібних нюансів, які б хотілося врахувати, для того, щоб люди, які не можуть пересуватися типово, як усі, могли відчувати себе типово, як усі. І хочеться звернутися до влади, в цьому випадку, тому що ми платимо податки і напевно, це від них залежить: від місцевої влади, від державної влади залежить те, в який бік буде розвиватися і суспільство, і зокрема інфраструктура, і доступність будь-якого простору для людей», — ділиться alyona alyona, українська реп-співачка і авторка нової пісні, створеної в рамках інфокампанії "Відбудуймо країну доступною для кожного" від Доступно.UA.

Контекст
Станом на 1 вересня 2022 року, зруйновано щонайменше 1788 освітніх та медичних закладів та пошкоджено 211 об'єктів культури. Серед пошкоджених об’єктів нерухомості переважають житлові приміщення з різним ступенем руйнування. Наразі їх понад 142 тисячі. За попередніми підрахунками аналітиків, на які спирається Міністерство розвитку громад і територій, понад 2,4 мільйона українців мешкали в зруйнованому або суттєво пошкодженому житлі. Для боротьби з цими жахливими наслідками війни було створено Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Разом з тим, відновлення має відбуватись не в початковому вигляді, а з урахуванням всіх аспектів необхідної інклюзивності. Це і стало основною метою інформаційної кампанії Доступно.UA.

Теги: Інклюзія,Інклюзивна відбудова українських міст, Агресія росії в Україні,відбудова України, Незалежний Медіа Форум, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео