Україна – Швеція: партнерство у війні з росією і в захисті прав людини

Україна – Швеція: партнерство у війні з росією і в захисті прав людини
336556 ПЕРЕГЛЯДІВ

 У столиці Швеції Стокгольмі відбулися чергові «Defender’s Days» – загальні світові збори захисників прав людини, які проводяться міжнародною правозахисною організацією «Civil Rights Defenders».  

На захід були запрошені близько 150 представників правозахисних організацій з 50 країн світу, в тому числі делегації кількох правозахисних організацій з України, серед яких Національна спілка журналістів України, Регіональний центр з прав людини, сайт «Ґрати», Центр громадянської просвіти «Альменда», журналісти «Громадського» та інші формування.

  Сьогодні Civil Rights Defenders підтримує тисячі правозахисників у понад 50 найбільш репресивних країнах світу на чотирьох континентах.

Як свідчать виступи правозахисників та журналістів, за різними даними – від 55 до 70 відсотків людства живуть при автократичних режимах, які вважають головним завданням зміцнення держави і власної влади, а не забезпечення прав людини. Тому рухи за права людини в багатьох країнах придушуються, а правозахисники репресуються.  

За словами Ханни Гердес, голови правління «Civil Rights Defenders», організація приділяє увагу 40-річній боротьбі «Civil Rights Defenders» за права людини та демократію. Відзначила, що «тисячі відважних людей, з якими ми працювали, не отримавши жодного визнання за свою роботу, ризикували своїм життям заради свободи, демократії та прав людини», «правозахисники ставлять собі за мету – створення глобального руху за права людини та формування всесвітньої правозахисної мережі…». Однак, акцентує вона «є багато перешкод через активізацію, в тому числі військову, автократичних режимів рівень захисту людських прав опуститися практично до рівня часів холодної війни.

Особливо світові правозахисні рухи стурбовані розв’язаною в Україні повномасштабною війною Росії, яка за кількістю жертв та обсягом порушення прав людини, за кількістю воєнних злочинів перевершує всі конфлікти, що були в світі після Другої світової війни. В цих умовах як ніколи актуальною стає робота російських правозахисників з «Команди проти тортур в Росії» (колишній «Комітет проти тортур»), який існує 20 років, однак йому вдалося притягнути до відповідальності за весь цей час, і то тільки в 5 регіонах, 162 винних в організації та виконанні тортур. Але, на жаль, це не вирішує проблеми.

Українська делегація взяла участь у пленарних та секційних засіданнях. Представники Національної спілки журналістів України Ліна Кущ та Микола Семена виступили з промовою про роботу спілки в воєнний час, про подвиг громадянських журналістів в Криму та продемонстрували фотовиставку, яка представлена в офісі НСЖУ в Києві.  

Юрист української правозахисної організації «Регіональний центр з прав людини» Катерина Рашевська розповіла світовим медіа та правозахисникам про примусову депортацію в Росію населення окупованих територій України, особливо дітей. За її даними, вже офіційно підтверджено насильницький вивіз з України сотень тисяч дітей, а загальна кількість вивезених і знедолених неповнолітніх українців за різними джерелами перевершує 600 тисяч, кількість викрадених дорослих перевершує мільйон людей.  

В одному із залів «Defender’s Days» було відкрито виставку на тему «Українські журналісти стали воєнними кореспондентами», присвячену роботі українських журналістів на війні, підготовленої виданням «Ґрати». Автором знімків є фотокореспондент Станіслав Юрченко. «Ситуація з журналістами та їхня безпека залишаються пріоритетом для «Civil Rights Defenders» і міжнародної правозахисної спільноти», – йдеться в описі виставки.

Шведські колеги одними з перших надали допомогу засобами захисту для українських журналістів, які перебували в зоні бойових дій. Медіагрупа «Bonnier News» підтримує проєкт «Ми з України», в рамках якого журналісти публікують історії українців, які допомагають іншим людям у цій війні.  

Українські представники подякувала керівнику медіагрупи Томасу Меттссону, шведським колегам за партнерство з Національною спілкою журналістів України, за солідарність із українськими журналістами та за підтримку місцевих медіа в Україні.  

        Сергій Ярема, журналіст

На світлині Ліна Кущ, Микола Семена на світових зборах правозахисників «Defender’s Days» у Стокгольмі 

Теги: Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum,Микола Семена, Ліна Кущ,Сергій Ярема,Національна спілка журналістів України,«Defender’s Days» у Стокгольмі
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео