Статистика: У Польщі підтримують українських біженців

Статистика: У Польщі підтримують українських біженців
179325 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українці в Польщі: тут позитивно оцінюють і підтримують біженців

У жовтневому числі 2022 року популярного тижневика «Ґазета Польска» з’явилася стаття, присвячена українським біженцям у Польщі.

Полемізуючи з ворожими щодо українців твердженнями опозиційної партії Конфедерація, автор звертається до цікавих даних щодо долі українських біженців у Польщі. Так, наводяться результати дослідження 6827 громадян України. З нього видно, що понад половина біженців мають вищу освіту, понад половина – працюють, а біля однієї четвертої шукають роботу.

Біля 30-40% громадян України не знають, як довго залишатимуться в Польщі, біля однієї четвертої частини біженців заявляють, що залишаться на кілька років або назавжди.

Найбільша частина сподівається повернутися в Україну негайно після закінчення війни.

Автори дослідження підкреслюють, що мають справу з великим напливом молодих осіб з України й спостерігають «омолодження» населення Польщі.

Значно збільшується кількість україно-польських шлюбів – з 2015 по 2020 роки їх число зросло в чотири рази.

Інше дослідження показує, що 81% мешканців Великопольського воєводства позитивно оцінює приїзд українців; для воєводства Лодзинськогого цей показник становить 75%, а в Люблінському воєводстві – 68%.

Цікаво, що до травня 2022 року кожен поляк у різних формах надав на допомогу українським біженцям 315 злотих. Понад 47% поляків особисто взяли участь у наданні такої допомоги. 44% передавали речові подарунки, 33% надали фінансову допомогу, а 27% купували продукти харчування.

Дослідники зазначають, що не підтвердилися тривоги поляків щодо зростання безробіття у зв’язку з напливом українців. У Польщі спостерігається найнижчий рівень безробіття (4,8%) за останні 32 років. 58% поляків вважає, що ринок праці потребує українських робітників, а 88% поляків не мають нічого проти праці разом з українцями.

Згідно з даними соціологів, 52,8% анкетованих українців уже навчаються польської мови й тільки 12,2% переконані, що рідної мови вистачить для проживання в Польщі.

Єжі Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

На  вході до офісу "Незалежного Медіа Форуму" Валентин Кондратюк і Тетяна Ярощовець, 2022

Теги: УкраїнаПольща,Польща й Україна: реалії і перспективи,Єжи Слоневський, Незалежний Медіа Форум, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео