Польща – фронтова держава і воліє мати власну ядерну зброю

Польща – фронтова держава і воліє мати власну ядерну зброю
269550 ПЕРЕГЛЯДІВ

Польща – фронтова держава і повинна мати ядерну зброю на своїй території

«Ґазета Польска» (жовтень 2022) опублікована статтю Пьотра Грохмальського, відомого журналіста, професора і доктора політичних наук, який піднімає надзвичайно важливу в стратегічному плані тему: розміщення ядерної зброї на території Польщі.

Констатуючи наближення Кремля до геополітичної катастрофи у зв’язку з успіхами ЗСУ на північному та південному фронтах, автор звертає увагу на зростаючі погрози путіна застосувати ядерну зброю для порятунку його слабнучої влади й утримання територіальних здобутків росії в Україні.

За даними американських аналітиків, росія може мати від 2 до 4 тисяч тактичних ядерних боєголовок, із яких 174-перероблять для озброєння сухопутних військ; в якості носіїв будуть застосовані ракетні комплекси SS-21 «Точка» і SS-26 «Іскандер», дальність від 120 до 500 кілометрів. На озброєнні російських повітряних сил (бомбардувальники Су-24М) перебуває 260 тактичних боєзарядів – один такий заряд може знищити 200-тисячне місто.

Враховуючи той факт, що Польща – найпотужніший член НАТО на східному фланзі Альянсу – є, фактично, фронтовою державою, автор наполягає на необхідності розміщення ядерної зброї на її території.

При цьому він посилається на інтерв’ю Президента Республіки Польща Анджея Дуди головному редактору тижневика «Ґазета Польска» Томашу Сакєвічу (детальніше див. на нашому сайті: https://www.uacenter.media/poland-and-ukraine-realities-and-prospects/115963-prezident-andzhey-duda-yaderna-parasol-ka-nad-pol-scheyu.html ), в якому Президент зазначив бажання його країни приєднатися до програми Nuclear Sharing, яка передбачає розміщення тактичної ядерної зброї під контролем США. Президент Анджей Дуда підкреслив необхідність захисту Польщі в умовах російських погроз вжити ядерну зброю.

П.Грохмальський інформує, що проект Nuclear Sharing базується на арсеналі 200 бомб В-61, розміщених на базах в Німеччині, Бельгії, Італії та Нідерландах. Хоч зброя ця є власністю США, дозвіл на її застосування в разі вибуху конфлікту має держава, на території якої ці боєголовки перебувають – з участю групи ядерного планування (NPG) шляхом складної процедури.

Цей арсенал стає засобом подвійного відстрашення потенційного агресора.

Нині триває модернізація заряду В-61 модель 12 шляхом зменшення сили вибуху, але зростання точності влучання до 30 метрів. Носієм цього виду ядерної зброї є американські літаки F-34A.

Автор підкреслює готовність Збройних Сил Польщі до використання ядерного арсеналу, оскільки Республіка Польща бере участь в роботі Групи Ядерного Планування та в численних маневрах і тренінгах НАТО.

Йдеться не про тактично-оперативну готовність ЗС Польщі, а про прийняття політичного рішення. Ми повинні гарантувати собі такі ж самі умови захисту Польщі ядерною парасолькою, як Німеччина чи Нідерланди – робить висновок автор. «Це – стратегічна мета наших дій».

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

Світлина: obozrevatel.com

Теги: Єжи Слоневський,Агресія росії в Україні, УкраїнаПольща,Польща й Україна: реалії і перспективи,Ґазета Польска,Пьотр Грохмальський,Анджей ДУДА Ядерна парасолька над Польщею,Анджей Дуда,Томаш Сакєвіч, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz, www.uacenter.media, IMF, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео