Щодо «зимової» допомоги Україні від Євросоюзу

Щодо «зимової» допомоги Україні від Євросоюзу
358944 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початку війни Секретаріат Енергетичного співтовариства активно працював над підтримкою енергетичної системи України. Організація створила спеціальну оперативну групу з підтримки України (USTF), яка співпрацює з Координаційним центром Єврокомісії з реагування на надзвичайні ситуації і Міністерством енергетики України. Цей механізм дозволяє оперативно збирати заявки на допомогу від компаній, а також отримати необхідне обладнання, інструменти, генератори й пальне від міжнародних партнерів. Уже було проведено 33 поставки. Загальна маса вантажів сягає 550 тонн.

Було передано від ЄС енергетичне обладнання і іншу допомогу на 450 млн євро. адже у Євросоюзі вважають, що руйнація енергетичної інфраструктури України сягає критичної точки. Також у грудні Берлін заявив, що додатково надасть Україні 50 мільйонів євро «зимової» допомоги. Німеччина зокрема надасть 470 електрогенераторів різної потужності. Австрія виділяє 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України. Світовий банк і уряд Норвегії підписали угоду, у рамках якої Україна отримає 1 мільярд крон для відновлення пошкодженої російськими ракетними обстрілами цивільної інфраструктури. Чехія виділяє Україні фінансову допомогу та обладнання на суму 8,5 мільйона євро це, зокрема, генераторні системи та обігрівачі на 5 млн євро. США відправили в Україну першу партію обладнання для забезпечення потреб енергетичної інфраструктури країни на $13 млн. Це, у тому числі трансформатори, що перемикають блоки та кабелі.

Українцям зараз більше допомагають генераторами для вироблення електрики в невеликих обсягах для цивільних будівель. Україна отримала вже близько півмільйона малопотужних генераторів, але для проходження зимового періоду державі потрібно ще приблизно 17 тисяч великих промислових генераторних установок. Також Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила про запуск кампанії «Генератори надії».

Наразі стратегія Росії — створити безпрецедентну гуманітарну кризу через руйнування критичної інфраструктури. Саме тому підтримка енергетичної системи України з боку Європи та світу є критичною як для забезпечення стійкості України на цю зиму.

Центр Європейських цінностей у Празі

На світлині: "ЄС працює над збільшенням потоків електроенергії між Україною, Молдовою та рештою Європи. Ми також мобілізуємо 900 генераторів для електропостачання країни, включаючи її лікарні", - йдеться в повідомленні глави Єврокомісії Урсули Фон дер Ляєн у Twitter. Крім того, вона заявила, що Україна отримає енергозберігаючі лампочки. "І ми відправляємо мільйони енергозберігаючих лампочок. Ми з вами. Світло буде!" / фото REUTERS

Теги: ЄС, Євросоюз, Незалежний український медіацентр у Європі,енергетична криза,Урсула фон дер Ляєн,допомога Україні,Українська енергетика,Центр європейських цінностей у Празі, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео