Ярослав Качинський про війну, Польщу, Україну і світ

Ярослав Качинський про війну, Польщу, Україну і світ
391453 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ярослав Качинський про війну, Польщу, Україна і світ

Впливовий тижневик «Ґазета Польска» у святковому передріздвяному номері (21.12.2022) публікує інтерв’ю відомих польських публіцистів Томаша Сакєвіча та Катажини Гуйської з головою правлячої в Польщі партії  ПіС («Право і Справедливість») Ярославом Качинським.

Першим запитанням було – як після 10 місяців війни можна визначити місце, в якому перебуває Польща після вторгнення росії в Україну?

Ярослав Качинський відповів, що Польща є тилом – найважливішим чи одним з найважливіших – країни, яка захищається від нападу і сповнена рішучості виграти війну.

«Це пов’язане з нашим географічним положенням, яке природно вказує на цю роль. Українці воюють надзвичайно успішно, їх рішучість гідна найвищої поваги, бо завдяки цьому москва неспроможна реалізувати свої плани поневолення нашого східного сусіда (України. – Ред.).

Однак Україна, незважаючи на це, потребувала, потребує й буде потребувати нашої підтримки. Роль нашої вітчизни в цьому неймовірно важливому для світової безпеки процесі є ключовою. Саме тому зросли також наша (Польщі. – Ред.) позиція та значення. Зрозуміло, що не тільки з міркувань географічних, але насамперед з приводу політики, яку проводить наш політичний табір» (ПіС та її союзники. – Ред.).

На питання – в якій ситуації ми б перебували, якби були пасивні й дистанціювалися щодо війни в України? голова ПіС відповів:

– Були в набагато гіршій ситуації. Хотів би, щоб всі добре це зрозуміли, бо знаю, що є багато послань з метою скаламутити голови поляків, аби переконати їх, що краще сидіти тихо й не перейматися тим, що роблять росіяни, бо то не наша війна. Шановні пані та панове, це – абсурдна брехня. Якби не взялися допомагати українцям, були б у набагато небезпечнішій ситуації, ніж тепер. Рівень небезпеки був би незрівнянно вищим, а наша позиція на міжнародній арені впала б.

Ми б потрапили до кола проросійських держав, зазнали б моральної поразки. Сильна підтримка Києва – це з усіх міркувань рішення слушне і є для Польщі найбезпечніша, політично найкраща, й представляє нас у найкращому світлі.

Томаш Сакєвіч та Катажина Гуйська спитали: образ цієї війни упродовж часу змінювався, спочатку шок, потім недовіру викликала безпорадність росіян. Далі – жах, викликаний оприлюдненням злочинів москви, а в останньому періоді – погрози використання ядерної зброї. Здається, що ця загроза зменшилась, чи не так?

Я.Качинський зазначив, що напевно не можна сказати, що загроза минула. Все ще перебуваємо в її тіні і ніхто сьогодні не гарантуватиме нам, що росіяни не зважаться на такий злочин. «Але не думаю, що загроза ця дуже правдоподібна. Путін, перебуваючи перед перспективою повної військової та політичної поразки, може, звичайно, вдатися до певних злочинних учинків.

Однак він отримав дуже чіткий сигнал – які наслідки цього будуть для нього, його оточення і для цілої його людожерської держави.

Згідно з усіма інформаціями, він не збожеволів – просто показав своє справжнє обличчя. Ми давно попереджали про це (про путіна. – Ред.). Мій покійний брат (Лех Качинський, президент Польщі, загинув у лютому 2010 року в Смоленську в авіакатастрофі, організованій путіним. – Ред.) героїчно і надзвичайно влучно попереджав про це.

І якщо нинішні правителі росії звичайні злочинці, а не божевільні, то гадаю, що вони зможуть вірно прочитати послання західного світу й розуміють, що не мають навіть щонайменшого шансу виграти війну із Заходом».

Відповідаючи на питання, чи не відчувається втома від війни серед західних союзників, голова партії ПіС погодився із цим твердженням, але зазначив, що треба приготуватися до того, що війна швидко не закінчиться.

Були різні прогнози, навіть щодо року 2030 – але не триватиме так довго, може навіть коротше, ніж нам здається.

Я.Качинський зробив наголос на необхідність посилення польської армії не тільки кількісно, але й переозброєння найсучаснішими видами озброєнь, що відбувається «в безпрецедентному масштабі, що викликає подив наших союзників».

Але й уся держава має зазнати глибокої трансформацію, аби максимально діяти в ситуації підвищеної загрози або загрози реальної.

Оцінюючи нинішній потенціал російської федерації, Я.Качинський зазначив, що держава ця переходить на воєнні рейки, але перебуває в поганій ситуації, яка погіршується.

«Російська влада мусить рахуватися з суспільними настроями, що відрізняє ситуацію цього режиму від сталінської системи.

Але не видно жодних сигналів щодо готовності росіян відмовитись від намірів приєднати частину території України до своєї держави».

Оцінюючи переговори Шольц-Макрон-Путін, голова партії «Право і Справедливість» нагадав, що Німеччина і Франція реалізували концепцію створення простору від Лісабону до Владивостоку – тобто євразійського простору, пов’язаного з росією трубопроводами – й вони (Шольц і Макрон. – Ред.) очевидно намагаються повернутися до того, що було.

Але, переконаний Я.Качинський, таке повернення неможливе.

Велика частина інтерв’ю присвячена внутрішньополітичним проблемам Польщі.

 

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

На світлині Я.Качинський, РАР

Теги: Єжи Слоневський,Ярослав Качинський, Польща й Україна: реалії і перспективи, Агресія росії в Україні,Ґазета Польска,Томаш Сакєвіч,Катажина Ґуйська, Незалежний Медіа Форум, GazetaPolska, SWS,Tomasz Sakiewicz, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF,Strefy Wolnego Słowa
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео