Польща може стати другою Грузією після виборів. Все це вже було...

Польща може стати другою Грузією після виборів. Все це вже було...
366973 ПЕРЕГЛЯДІВ

Почнемо з далекої країни, де сталася історія, напрочуд схожа на історію останніх виборів у Польщі. Так описує ситуацію в Грузії чудовий знавець кавказьких справ Лех Конрад Повіхровський, який свого часу співпрацював з Лехом Качиньським у великому геополітичному проекті – газопроводі з азербайджанським газом, який міг зробити нас незалежними від Росії вже в 2010 році.

 «І це моя історія з Тбілісі. Листопад 2013. Президентські вибори, на яких перемагає кандидат Бідзіни Іванішвілі, проросійський олігарх, який має темні справи з Газпромом. Партія Бідзіни має красиву назву «Грузинська мрія». Напередодні я розмовляю з людьми на вулиці, з таксистом, зі знайомим професором університету. Мені всі кажуть, що завтра почнеться нова ера, все припиниться, навіть бензин буде по якомусь ларі за літр, ну, відсотків на 50 дешевше як мінімум...

Із завтрашнього дня Грузія повертається до життя. Їду з професором у паб на його джипі. Ми обидва п’ємо там неймовірну кількість вина, а також чачу, 70-градусну. Коли я хочу викликати таксі, щоб повернутися в готель, господар каже: Я тебе відвезу. — А як же поліція? - Вони не можуть мене зупинити, якщо я не спричиню аварію. - А що сталося? –  питаю, тому, що знаю про жахливу корумпованість ДАІ по всьому колишньому СРСР, де вас зупиняють під будь-яким приводом, щоб отримати від вас хабар.

А він спокійно: «Ну тому, що Саакашвілі вигнав усіх корумпованих міліціонерів і тепер поліція — це молодь, яка дотримується порядку».

"Грузинська мрія" перемогла. Саакашвілі вигнали. Ми почали домовлятися з Росією. Сьогодні Грузія колонізована росіянами, які втекли від призову. Корупція повернулася до старих стандартів. Ви скажете, але це не наш випадок, «ми, поляки, вільні птахи...». Я хочу побачити вас через рік. Цей вибір також називають польською мрією.

 

Повторення 2011 року

Точний опис хвороби - рік тому в Грузії я з сумом спостерігав за довготривалими наслідками цього процесу занепаду духу нації, тепер виявилося, що рецидив дурості стався в Польщі. Те, що сталося в результаті останніх виборів, викликає у людей мого покоління, тобто 60+, відчуття дежавю – повторення 2011 року, коли всі бачили, як команда Дональда Туска збентежилася через смоленську трагедію, і все це під час першого терміну РО. PSL на власному досвіді відчула їхню «економічну політику» – безробіття, жалюгідні зарплати, вимушену економічну еміграцію, розпродаж національного майна за копійки – і все ж знову віддала владу шахраям. Це яскраво продемонстрував серіал «Перезавантаження», показуючи власні документальні докази.

Як логічно пояснити той факт, що за них масово проголосували жителі Свіноуйсьце, якому подарували життєво важливий тунель, чи Турівського басейну, про закриття якого на вимогу Брюсселя відкрито оголосили опозиціонери всіх країн? Навіть якщо це результат надзвичайної наївності, на жаль, його наслідки торкнуться не лише наївних людей, але й усіх нас і загрожуватимуть інтересам Польщі. Зараз ми чуємо зі свого боку, що праві знехтували залицянням до міфічних «посередників» – але як можна було переконати тих, хто не бачить навіть власних інтересів?  

Грузія як попередження

Як попередження варто дивитися на сьогоднішню Грузію – країну, яка не вимагає повернення 20 відсотків. території, окупованої Росією 2008 року, загальний занепад духу нації, яка колись славилася своєю мужністю та відданістю, відсутність співчуття до творця їхнього економічного дива, колишнього президента Саакашвілі, який помирає у в’язниці за наказом Кремля. Це те, що ми хочемо бачити в Польщі?

На щастя, різниця на нашу користь серйозна – близько половини наших співвітчизників мислять нормально і, на відміну від часів воєнного стану, у нас є своя цілісна партія і свої ЗМІ. І з нашого боку ми маємо велику підтримку від святих – Івана Павла ІІ, сестри Фаустини, отця Єжи та Королеви Польщі Марії. Але потрібно не тільки чекати "Чуда на Віслі", а й докладати всіх сил. Не будемо падати духом, було набагато гірше. Прогнозую, що нова «Райдужна коаліція», вона ж «Мрія дурнів», протримається не більше року правління — приблизно до появи в країні перших великих груп іммігрантів, тобто перших зґвалтувань і бійок, які ми не дамо замовчати. Не будемо звинувачувати себе в усьому, кожен сам відповідає за свій вибір.

 

 Niezalezna.PL  партнер Незалежного Медіа Форуму

 

Теги: Neizalezna PL,SWS, Strefy Wolnego Słowa,Gazeta Polska, Gazeta Polska Daily, Польща й Україна: реалії і перспективи, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum, IMF, www.mediaforum.news
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео