Герман Галущенко: Залежність від російських енергоресурсів має бути скорочена до нуля

Герман Галущенко: Залежність від російських енергоресурсів має бути скорочена до нуля
404217 ПЕРЕГЛЯДІВ
«росія вже давно використовує енергію як зброю. Ми маємо позбавити державу-агресора цього важеля впливу на європейському континенті, скоротивши до нуля залежність від російських енергоресурсів. Це питання не тільки енергетичної, але і національної безпеки окремих держав», — сказав Міністр енергетики України Герман Галущенко.
 
Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.
 
Очільник Міненерго відкрив 3-й Німецько-український енергетичний день у Берліні, у якому також взяла участь парламентський державний секретар у Федеральному міністерстві економіки та клімату Німеччини Франциска Брантнер.
 
За словами Германа Галущенка, російська федерація вже давно використовує енергію як зброю, тому світ повинен відмовитись від енергоресурсів з країни-агресорки.
 
Також Міністр енергетики додав, що Німеччина демонструє лідерство у цьому питанні і змогла за декілька років перейти від найбільшого європейського споживача російського газу та нафти у 2021 році до майже нуля у 2023 році. «Ваш приклад надихає», — сказав очільник Міненерго.
 
Герман Галущенко підкреслив, що співпраця з Німеччиною у межах Німецько - Українського Енергетичного Партнерства як на урядовому рівні, так і на рівні business-to-business має важливе значення для України.
 
«Ми продовжуємо і розширюємо співпрацю в енергетичній сфері. І дуже важливо, що німецький бізнес бере участь у проєктах, які допоможуть не тільки відбудувати український енергосектор, але і створити сучасну та стійку енергетичну систему», — підсумував Міністр.
 
Окрім цього, у межах Третього Німецько-Українського енергетичного дня у Берліні міністр енергетики провів зустріч з представниками німецького бізнесу. Участь у зустрічі взяли, зокрема, представники компаній NOTUS energy, German Eastern Business Association (OA), Siemens Energy LLC, SCHNEIDER GROUP, ANDRITZ HYDRO, Uniper SE, 50 Hertz та інші.
 
«Ми дякуємо уряду Німеччини і німецьким приватним компаніям за внесок у відбудову української енергетики. Надане вами енергетичне обладнання допомагає ремонтувати постраждалі від ворожих атак об’єкти енергетики та повертати світло і тепло у домівки українських споживачів», — сказав Герман Галущенко.
 
За його словами, ефективним інструментом надання допомоги є Фонд енергетичної підтримки України. Внески до нього можуть робити не тільки держави, але й приватні компанії та організації. За кошти, акумульовані у Фонді, здійснюються закупівлі обладнання й устаткування для потреб українських енергокомпаній.
 
Також очільник Міненерго окреслив ключові напрямки співпраці з німецькою стороною у процесі відновлення і відбудови українського енергетичного сектору. Він наголосив, що відновлення відбуватиметься з огляду на цілі, визначені в Енергетичній стратегії України до 2050 року, та базуватиметься на розвитку галузей відновлюваної та атомної енергетики з акцентом на децентралізацію генерації.
 
У підсумку Герман Галущенко наголосив на необхідності починати підготовку проєктів співпраці у відповідних галузях уже сьогодні, аби почати їх реалізацію, як тільки дозволить безпекова ситуація.
 
Нагадаємо, що раніше Міністр енергетики України говорив про очікування повторних обстрілів російською армією українських енергетичних об'єктів. «Але солідарність європейських країн і спільна підтримка енергетичного фронту – це наша зброя проти росії. Завдяки цій солідарності ми виграли битву минулої зими, переконаний, переможемо і цього разу», — додав Герман Галущенко.

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео