Україна позбулась російського ядерного палива завдяки американським партнерам

Україна позбулась російського ядерного палива завдяки американським партнерам
321045 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Завдяки Westinghouse ми змогли повністю відмовитись від російського ядерного палива. У вересні цього року відбулось перше завантаження палива Westinghouse у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива, який може відкрити шлях до швидких санкцій проти Росатому», — заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час робочого візиту до Вашингтона, де він зустрівся з головним виконавчим директором Westinghouse Electric Company Патріком Фрагманом.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

У межах робочого візиту між очільником Міненерго та Патріком Фрагманом було обговорено розширення співпраці в атомній енергетиці. Герман Галущенко відзначив ефективну співпрацю з компанією Westinghouse, яка є і буде надійним партнером для України: як у сфері виготовлення ядерного палива, так і будівництва передових реакторних технологій  і виробництва електроенергії.

У свою чергу виконавчий директор Westinghouse Electric Company сказав, що він продовжуватиме співпрацю з українською стороною для нарощування потужностей атомної генерації. Йдеться про будівництво нових енергоблоків АР1000, а також встановлення малих модульних реакторів АР300, перші з яких можуть з’явитися вже протягом найближчих десяти років.

Окрім цього, у межах робочого візиту Міністр енергетики обговорив з керівництвом і членами Торговельної палати США залученість американського бізнесу до відновлення і модернізації української енергетики та перетворення України на енергетичний хаб Європи.

В обговорені брали участь старший віцепрезидент Торговельної палати США з питань Європи Марджорі Чорлінс та очільники компаній Baker Hughes, Trimble Inc., Logistics Plus, Varyag LLC, Bechtel, GE, GE Vernova, ExxonMobil та інших. 

На зустрічі обговорювались співпраця у питаннях газовидобутку та зберігання газу. За словами Германа Галущенка, участь американських трейдерів у використанні українських ПСГ – це їх внесок в енергетичну безпеку всього європейського континенту.

«Ми зацікавлені у збільшенні присутності американських компаній в Україні. Нашою відповіддю на російську війну має бути зміцнення стійкості енергетичного сектору, прискорення «зеленого» переходу. Українська енергетика має величезний потенціал для співпраці у цьому напрямку», — сказав очільник Міненерго.

Міністр енергетики також окреслив бачення майбутнього розвитку української енергетики, ключовою ціллю якого є трансформація України в європейський хаб зеленої енергетики. У цьому контексті міністр запросив американський бізнес долучатися до інвестицій в інфраструктуру майбутнього члена ЄС, зокрема розширення транскордонних перетинів та інтерконекторів.

Крім того, сторони приділили увагу перспективам  співпраці для розвитку в Україні водневих технологій і створення умов для локалізації виробництва обладнання для потреб енергетики. 

«Україна стоїть перед серйозними викликами, але водночас ці виклики відкривають і великі можливості», — підкреслив старший віцепрезидент Торговельної палати США з питань Європи Марджорі Чорлінс.

  • Нагадаємо, що раніше у Міністерстві енергетики повідомляли про загальний обсяг зобов’язань донорів щодо грантових внесків до Фонду підтримки енергетики України, який сягнув понад 322 мільйони євро. 192 мільйони євро з них вже було переведено на рахунок Фонду 15 донорами державного та приватного секторів з різних держав. Решта суми — раніше анонсовані грантові внески, які очікуються на рахунку Фонду найближчим часом. 

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео