Розв'язати проблеми на ЗАЕС може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ

Розв'язати проблеми на ЗАЕС може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ
182247 ПЕРЕГЛЯДІВ

Запорізька атомна електростанція вже майже 2 роки знаходиться під російською окупацією, що з кожним днем спричиняє все більше технічних проблеми. Тому, за словами міністра енергетики України Германа Галущенка, розв’язати відповідні проблем може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ, яка вимагає негайного звільнення росіянами окупованого об’єкта і передача ЗАЕС Україні.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

6 лютого Президент України Володимир Зеленський зустрівся із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який перебуває з візитом у Києві та планує поїздку до тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Під час цієї зустрічі Володимир Зеленський сказав, що єдиним способом запобігти ядерному інциденту на ЗАЕС є її повна демілітаризація, деокупація та відновлення Україною контролю над станцією.

Своєю чергою Герман Галущенко провів зустріч з делегацією МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі. Під час розмови вони торкались таких тем: ризики усунення ліцензованого українського персоналу від виконання обов’язків на окупованій росіянами Запорізькій АЕС, а також завершення строків експлуатації ядерного палива в реакторах станції. 

За словами очільника Міненерго, наразі від роботи на станції усунуто близько 400 висококваліфікованих, ліцензованих працівників: «Це персонал, який має ліцензію на виконання відповідних функцій. Очевидно, що ті, ким їх будуть замінювати, не матимуть ліцензії. І це, безумовно, вплине на роботу станції, а значить - на ядерну та радіаційну безпеку і в цілому функціонування об’єкта». 

«Порівняно з тою кількістю персоналу, що має бути на станції, – це понад 10 000 людей, - зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення, десь удвічі. Я буду порушувати ці питання під час наступного візиту на ЗАЕС і обговорювати з керівництвом станції, як вони планують замінити цей технічний персонал, який виконував важливі функції», — сказав Рафаель Гроссі.

Обговорюючи наявність технічних проблем на станції, генеральний директор МАГАТЕ зазначив, що ситуація на об’єкті є свого роду унікальною. 

«Ми ще не зустрічали ніде у світі такої ситуації, щоб атомні станції перебували у стані холодного зупину настільки довгий період часу. Тож з технічного погляду в нас є багато запитань», — сказав він.

У свою чергу Герман Галущенко звернув увагу на проблеми із завершенням строків експлуатації ядерного палива, завантаженого в енергоблоки ЗАЕС.

«На жаль, скоро буде вже 2 роки окупації ЗАЕС. І кількість цих технічних питань зростає в геометричній прогресії. Зокрема, є питання щодо ядерного палива, яке експлуатується на станції. Термін його проєктної експлуатації – 6 років – уже збігає. І питання, що далі робити? Треба ухвалювати рішення, які суттєво впливають на ситуацію з ядерною і радіаційною ситуацією на об’єкті», — сказав Міністр енергетики.

За словами Рафаеля Гроссі, МАГАТЕ буде наполягати на проведенні максимально глибокої оцінки стану палива в енергоблоках експертами агентства.

Тоді як очільник Міненерго підкреслив, що розв’язати відповідні проблеми може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ, яка вимагає негайного звільнення росіянами окупованого об’єкта і передача ЗАЕС під контроль легітимного українського оператора.

  • Нагадаємо, що раніше міністр енергетики в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» розповів, що Хмельницька атомна електростанція буде найбільшою у Європі й навіть більшою за потужністю, ніж Запорізька АЕС.

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео