Північна Македонія розпочне реабілітацію українців, які постраждали під час бойових дій

Північна Македонія розпочне реабілітацію українців, які постраждали під час бойових дій
415592 ПЕРЕГЛЯДІВ

У медичних закладах Північної Македонії планують проводити реабілітацію українцям, які постраждали під час бойових дій внаслідок російської агресії.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Українська парламентська делегація у складі Голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького та голови підкомітету з питань євроінтеграції Ольги Стефанишиної прийняла запрошення голови Собранія (парламенту Північної Македонії) Йована Мітрескі та голови Національної ради з питань євроінтеграції Собранія (НРЄІ) Александара Ніколоського відвідати Північну Македонію. Також до зустрічі доєднався Посол України у Північній Македонії Лариса Дір.

«Північна Македонія набула статусу кандидата на вступ до ЄС ще у 2005-му році. На цьому шляху наші країни мають певні напрацювання та готові ділитися досвідом. Останнім часом активізувалася міжпарламентська співпраця за рахунок зустрічей та взаємних візитів. Нещодавно у Верховній Раді виступав спікер Собранія Йован Мітрескі. Тож ми прийняли запрошення, щоб поспілкуватися з депутатами Північної Македонії особисто, — сказав Михайло Радуцький.

Під час зустрічі обговорювалась євроінтеграція України. Голова Комітету з питань здоров’я нації поінформував Александара Ніколоського та членів НРЄІ, що Україна виконала 78% зобов'язань у сфері охорони здоров'я у межах угоди про асоціацію з ЄС. Торік прогрес виконання зобов’язань склав 12%. А на 2024 рік заплановано ухвалити декілька євроінтеграційних законопроєктів.

Також на заході окремо приділили увагу питанню фармацевтичного співробітництва між Північною Македонією та Україною у таких напрямках: взаємне визнання GMP сертифікатів, обмін досвідом для отримання доступу до реєстрів ЄС, локалізація фармацевтичного виробництва в Україні, розвиток клінічних досліджень, виробництво лікарських засобів на основі канабісу. Також нам цікавий досвід колег у створенні органу державного контролю у фармацевтичному секторі.

Александр Ніколоський запевнив, що всі гілки влади у Північній Македонії підтримують Україну та засуджують російську агресію. Він також висловив захоплення активною роботою з наближення українського законодавства до європейського в умовах повномасштабної війни. Голова Національної ради з питань євроінтеграції Собранія (НРЄІ) додав, що вони готові допомогти Україні в адаптації українських норм до європейських.

Крім цього, із заступницею міністра охорони здоров’я пані Майєю Манолевою обговорювалась можливість проходження реабілітації українцями, які постраждали під час бойових дій, у медичних закладах Північної Македонії. Раніше вже був підписаний відповідний меморандум. 

Заступниця міністра розповіла, що зараз опрацьовується питання реабілітації українців на рівні МОЗ, Міноборони, Мінфіну та двох лікувальних закладів країни.

За словами Михайла Радуцького, від початку повномасштабної війни понад 4,5 тис. українців були направлені за кордон на лікування та реабілітацію, переважно до країн ЄС. Тепер до цих країн може приєднатися і Північна Македонія. Він також нагадав, що Північна Македонія однією з перших приєдналася до санкцій проти росії, першою з балканських країн поставила до України важку техніку та посідає 4 місце серед країн-членів НАТО за рівнем військово-технічної допомоги на душу населення.

  • Нагадаємо, що раніше члени Комітету з питань організації державної влади взяли участь у заході "Реформа місцевого самоврядування: 10 років на марші. Виклики, сенси, майбутнє", який відбувся 1 квітня 2024 року та був організований Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео