Нарешті Білий дім надав Україні дозвіл бити американською зброєю по російській території

Нарешті Білий дім надав Україні дозвіл бити американською зброєю по російській території
211036 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дозвіл США на удари по території Росії – серйозний сигнал для Китаю

 

Нарешті Білий дім надав Україні дозвіл бити американською зброєю по російській території. Звісно, у цьому рішенні є певні обмеження, однак сам факт є серйозним кроком уперед.

 

 

У такий спосіб Сполучені Штати не лише демонструють свою позицію Росії. Це також потужний сигнал і для Китаю. Таку думку у розмові з 24 Каналом висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ Китай може поплатитися за втручання у війну та допомогу Росії, – WP

 

США змінили позицію

Джо Байден дозволив Україні, хоч і з обмеженнями, удари американською зброєю по цілях в Росії. За даними NYT, президент США зробив це під тиском своїх радників.

Тож тепер Україна може використовувати зброю США для контрвогню у Харківській області, давати відсіч російським військам, які нападають або готуються до нападу у прикордонних областях з Україною.

Було передбачувано, що одразу все не зможуть дозволити. Можливо, з часом вони дозволять і по Новоросійську бити. Просто зараз є обережний підхід, вони моніторитимуть та вивчатимуть реакцію Росії. Не просто заяви, а як вони діятимуть далі тощо. А далі цілі можуть розширитись,
– наголосив Олександр Мусієнко.

 

Насамперед важливим є сам факт, прецедент, що США все ж дали дозвіл на удари по цілях вздовж російського-українського кордону. Тобто удари по силах, які готуються зайти на територію Україні, скупченню техніки, боєприпасах, ППО у Бєлгородській, Курській і Брянській областях.

"Це прогрес. Важливо, що у такий спосіб США посилають відповідні сигнали і Китаю. Тому що у формулюванні сказано, що це не просто для підтримки України, але й через те, що Китай став активніше підтримувати Росію", – зауважив Мусієнко.

До слова, російські аеродроми, які перебувають недалеко від російсько-українського кордону, ймовірно, поки не будуть цілями для атак американською зброєю. Водночас з часом США можуть дати непублічний дозвіл і для атак на такі цілі.

США Україні дали дозвіл на атаки по Росії: що відомо

  • Першими про дозвіл Джо Байдена на удари по російській території повідомили журналісти Politico. Вони наголосили, що це рішення має певні обмеження. Зокрема, американську зброю можуть використовувати лише у районі Харкова.
  • Водночас дещо згодом директор з питань Європи Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер уточнив, що дозвіл на використання американської зброї стосується усього регіону на Півночі, де російські сили обстрілюють Україну.
  • У The Wall Street Journal, посилаючись на анонімні джерела, стверджують, що українські військові, найпевніше, мають право завдавати ударів за допомогою систем HIMARS, боєприпасів GMLRS та артилерії по російській території, з якої постійно атакують Харківщину. Водночас є заборона на використання ATACMS по Росії.


https://24tv.ua/ssha-dozvoliti-biti-po-teritoriyi-rosiyi-chomu-tse-signal-dlya_n2567150

Теги: Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео