Держдеп США про відмову Китаю приїхати на Саміт миру

Держдеп США про відмову Китаю приїхати на Саміт миру
343063 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сполучені Штати підтримують український Саміт миру та хочуть, щоб він був успішним, але не бачать, як саме цьому може сприяти китайська сторона. Про це заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер під час пресконференції 3-го червня, посилаючись на посилення співпраці офіційного Пекіна з Москвою.

Напередодні президент України Володимир Зеленський розкритикував Китай за те, що він сприяє "саботажу" Саміту миру".

Відповідаючи на запитання, чи поділяє Вашингтон занепокоєння Києва через відсутність на саміті Китаю, Міллер сказав, що нині США не бачать, яким чином Китай може відіграти позитивну роль у вирішенні війни.

"Ми завжди чітко заявляли, що Китай міг би зіграти корисну дипломатичну роль у вирішенні цього конфлікту, якби він захотів. Але наразі важко зрозуміти, як вони можуть зіграти таку роль, враховуючи дії, які Китай вживав протягом останніх місяців, щоб відбудувати та реконструювати оборонно-промислову базу Росії. Тож ми й надалі будемо чітко пояснювати Китаю, що ми проти таких дій, і будемо притягати до відповідальності причетні до цього організації. Ми вже чули, що наші європейські колеги планують робити так само", - пояснив позицію Держдепартаменту Метью Міллер.

Коментуючи Саміт миру, Міллер у черговий раз підкреслив, що США підтримують дипломатичні зусилля України та очікують, що ця подія буде успішною.

"Ми підтримуємо мирний саміт, ми хочемо, щоб він був успішним, і саме тому ви бачите, що віцепрезидентка Сполучених Штатів буде особисто присутня на цьому саміті. Ми підтримуємо дипломатичні зусилля України", - каже Міллер.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи планує долучитись до саміту також і Держсекретар США Ентоні Блінкен, Міллер зауважив, що поки не володіє такою інформацією.

"Я не маю жодних повідомлень про планування цього Саміту миру. Ви чули, як Держсекретар (Ентоні Блінкен ред.) і ми тут кілька разів протягом останніх тижнів заявляли, що ми будемо добре представлені на цьому саміті. І підтвердження цього ви побачили сьогодні, коли було оголошено про участь віцепрезидентки (у Саміті миру ред.)", - сказав речник Держдепу США.

Раніше у понеділок 3-го червня в Білому Домі заявили, що на українському Саміті миру у Швейцарії від США будуть присутні віцепрезидентка Камала Гарріс та радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

Своєю чергою, речниця китайського МЗС Мао Нінь підтвердила у понеділок, що Китай не братиме участі в мирній конференції у швейцарському Бюрґенштоку. Таке рішення Пекіну вона пояснила, у першу чергу, тим, що на саміті не буде представлена Росія.

Раніше під час європейського бізнес-форуму 31-го травня заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо заявив, що "Кремль не здатний продовжувати війну без допомоги компаній Китаю".

Дивіться також: Чому Китай не приїде на глобальний саміт миру у Швейцарії.

Брифінг. Чому Китай не приїде на глобальний саміт миру в Швейцарії
  • Auto
  • 240p
  • 360p
  • 480p
  • 720p
  • 1080p

No media source currently available

 
0:0029:5914:41
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 Direct link 
 

 

  • 16x9 Image
Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео