Юрій ЩЕРБАК: Ядерний тероризм і шантаж рф – загроза міжнародній безпеці

Юрій ЩЕРБАК: Ядерний тероризм і шантаж рф – загроза міжнародній безпеці
184918 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ядерний тероризм і шантаж рф – загроза міжнародній безпеці                            

    Третій рік триває повномасштабна кривава війна Росії проти України. Російські війська коять на окупованих українських землях численні злочини геноциду і екоциду.

     Разом з цими жахливими злочинами, скоєними в Бучі, Ірпені, Маріуполі, Краматорську, Харкові, інших містах і селищах України, Росія набула славу також і ядерного терориста – держави, яка погрожує Україні та її союзникам застосуванням ядерної зброї. Росія стала сліпою і зловісною силою, яка, зруйнувавши систему європейської безпеки та ігноруючи всі міжнародні конвенції і режими, захопила цивільні ядерні об’єкти України та поставила світ на межу ядерної катастрофи.

       Ядерний тероризм – це застосування або ЗАГРОЗА застосування ядерної зброї чи радіоактивних матеріалів для досягнення агресивних військово-політичних цілей і залякування супротивника.

      Хочу звернути увагу і підкреслити, що ЗАГРОЗА застосування ядерної зброї у міжнародному праві однозначно прирівнюється до ядерного тероризму і вважається тяжким кримінальним злочином.

      За кількістю ядерних загроз, що прозвучали з Москви за роки війни, фашистська путінська кліка перевершила всіх попередників і тільки за це повинна перебувати на лавах підсудних нового Нюрнберзького процесу.

      Нагадаю, що Міжнародна конвенція про боротьбу з актами ядерного тероризму 2005 р., ратифікована Верховною Радою України в 2006 р., наголошує, що «будь-яка особа учиняє злочин, якщо вона загрожує вчинити злочин, ушкоджує ядерний об’єкт з наміром спричинити смерть або змусити фізичну чи юридичну особу, організацію чи державу» піддатися на шантаж ядерного терориста.

      Треба підкреслити, що від самих початків існування радянсько-російського ядерно-військового комплексу (1945-1949), батьками якого були Й.Сталін та Л.Берія, він будувався на насильстві й беззаконні, з грубим порушенням прав людини і народів, з численними ядерними аваріями і зневагою до міжнародного права.

   Згадаймо хоча б так звані «навчання Сніжок» 1954 р. на Тоцькому полігоні Росії, де внаслідок потужного ядерного вибуху постраждало 40 000 військовослужбовців, у тому числі з України, і 10 000 місцевих жителів.

      Або згадаймо Карибську кризу 1962 р., коли внаслідок авантюристичної політики радянського керівництва світ упритул наблизився до ядерної війни.

     Чорнобильська глобальна катастрофа 1986 року стала результатом злочинно-безвідповідальної діяльності державних і ядерно-наукових органів колишнього СРСР.

      Як голова підкомітету з ядерної енергетики та екології Верховної Ради СРСР у 1989-1991 рр., я брав участь у розслідуванні обставин катастрофи на Чорнобильській АЕС, аварій на радянських ядерних об’єктах на Уралі та в закритті Семипалатинського ядерного полігону в Казахстані.

    Вже тоді в ході численних зустрічей з російськими політиками, військовими, вченими-ядерниками я зрозумів, що ядерна зброя стала для росіян культом поклоніння, чимось на зразок язичницього божества, невід’ємною частиною ПОБЄДОБЄСІЯ – бундючного переконання у праві Росії диктувати світу свої умови, нав’язувати народам шовіністичну владу «русского міра».

                Шановні учасники Форуму!

       Зламавши свої зобов’язання, проголошені у Будапештському меморандумі 1994 р., в яких Росія урочисто присягала, що НІЯКА зброя НІКОЛИ не буде застосована проти України, російська федерація – ядерна держава – розпочала розбійницьку, нічим не спровоковану агресію проти без’ядерної України, війну, засуджену більшістю країн-членів ООН, численними міжнародними урядовими та неурядовими організаціями.

      Але вербальне засудження не завадило Росії вбивати українців і знищувати економіку і цивільні об’єкти нашої країни. Загостреної уваги і протидії світу вимагають злочини Росії – ядерного терориста.

        Мова йде не тільки про потік погроз застосувати ядерну зброю проти України та її союзників, спалити Київ, Варшаву, Берлін, Лондон, Париж, що регулярно лунають з боку керівників і пропагандистів держави-агресора.

   Йдеться про конкретні дії.

-                  У лютому 2022 р. російські війська окупували зону відчуження Чорнобильської АЕС разом з об’єктом «Укриття» і двома сховищами відпрацьованого ядерного пального, вчинивши ряд злочинів, які створили загрозу поширення радіоактивних матеріалів далеко за межі Зони;

-                   У березні 2022 р. російські окупанти захопили найбільшу в Європі Запорізьку АЕС – «енергетичне серце України», яке виробляло 25% електроенергії. Окупанти вели обстріли станції, мінування, викликали пожежу, перетворили ЗАЕС на військову базу. На ЗАЕС Росія порушила 7 основних принципів ядерної безпеки та захисту, визначених МАГАТЕ, що постійно загрожує катастрофою світового масштабу;

-                  У березні 2022 р. Росія обстріляла Харківську дослідницьку установу «Джерело нейтронів», зруйнувавши електропідстанцію та системи охолодження;

-                  У 2022р. російські крилаті ракети критично низько пролетіли над Південно-Українською АЕС, створивши загрозу ядерної катастрофи.

Ці терористичні дії Росії викликали рішучі протести з боку української держави та наукових організацій, але зустрілися з пасивною реакцією МАГАТЕ та ООН в цілому, яка продемонструвала своє повне безсилля зупинити знавіснілого агресора.

       Між тим відомо про категоричну неприпустимість ведення бойових дій у 30 км зоні АЕС, які під час війни перетворюються на потужні ядерні бомби уповільненої дії.

       Шановне товариство, я пропоную міжнародному Форуму «Екологія і мир» звернутися до міжнародних організацій і світової громадськості із закликом:

-                  Визнати Росію ядерним терористом;

-                  Засудити російські погрози застосування ядерної зброї як тяжкий злочин супроти миру, який може привести до загибелі цивілізації на Землі;

-                  Закликати країни – члени Великої Сімки створити миротворчий контингент для деокупації та охорони українських ядерних об’єктів, захоплених російськими військами;

-                   

-                  Провести 6 серпня 2024 р. у день атомного бомбардування Хіросіми широкі акції протесту проти ядерного тероризму Росії.

                         Дорогі друзі,

Ніколи не забуду, як я  стояв біля невеличкого пам’ятного знаку в Хіросімі, який нагадував, що саме над цим місцем спалахнув всеспопеляючий атомний вогонь. Багато хто не вірить у ядерні погрози гітлерівського послідовника Путіна, вважаючи, що це лишень блеф параноїка.

     Я вірю. Переконаний, що він може піти на злочин Сатани. І я не хочу, щоб знак, подібний до хіросімського, колись з’явився на згарищі Святої Софії у Києві.

Тому я закликаю вас до дії. Зупинімо російських ядерних терористів!

 Ми можемо.

 Бо з нами Бог, Тарас Шевченко і правда!

Виступ на Міжнародному форумі «Екологія і мир», Київ

 

Юрій Щербак,

письменник і дипломат, голова Ради Незалежного Медіа Форуму,

засновник і перший лідер Партії зелених України,

перший Міністр охорони навколишнього середовища Незалежної України

 

 

Теги: Юрій Щербак, Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео