Євросоюз погодив надання 1,4 млрд євро військової допомоги для України коштом прибутків від заморожених активів Росії

Євросоюз погодив надання 1,4 млрд євро військової допомоги для України коштом прибутків від заморожених активів Росії
393711 ПЕРЕГЛЯДІВ

Євросоюз погодив надання 1,4 млрд євро військової допомоги для України коштом прибутків від заморожених активів Росії закордоном, повідомив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель на пресконференції після зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів, пише Euronews. 

“Міністри сьогодні погодили законодавчі рамки щодо використання прибутків від заморожених російських активів на наповнення Європейського фонду миру”, – сказав Боррель. 1,4 млрд євро – перший транш допомоги. 

Кошти надійдуть через Ukraine Assistance Fund (UAF) й почнуть використовувати на користь України “у максимально оперативний спосіб”, сказав Боррель. “1,4 млрд євро стануть доступними у наступний місяць і ще 1 млрд – до кінця року. Вони будуть надаватися Україні на ці три цілі – ППО, боєприпаси, підтримка української промисловості”, – додав він. 

Допомогу намагалася заблокувати Угорщина. Євросоюз знайшов спосіб обійти постійні спроби країни заблокувати рішення, сказав Боррель. “Ми розуміємо, що з юридичного погляду, оскільки одна країна не брала участі у рішенні щодо використання активів, вона не може брати участі в ухваленні рішення про те, на які цілі їх спрямовувати. Зараз робота, яку нам ще треба зробити стосовно Європейського фонду миру, прискориться без цього блокувального фактора. Лідери будуть говорити про це на наступному саміті”, – зауважив він. 

Водночас Угорщина продовжує блокувати виплату 6,6 млрд євро як часткове відшкодування за закуплену для України зброю. Будапешт “розлючений” рішенням ЄС, повідомило джерело, пише Politico. 

Теги: Незалежний Медіа Форум, Independent Media Forum
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео