Польська енергетична політика протистоїть шантажу Росії

 Польська енергетична політика протистоїть шантажу Росії
322023 ПЕРЕГЛЯДІВ

        Впливовий польський тижневик «Gazeta Polska» опублікував в останньому номері за 2-8 листопада 2022 р. аналітичну статтю під назвою «Чи має бути дорогою енергія?».

У статті йдеться про те, що енергетична криза в Європі є наслідком російського шантажу, пов'язаного з агресією проти України. Кремль, діючи цілеспрямовано й свідомо намагається дестабілізувати Захід, викликати хаос й налаштувати громадську думку європейських країн проти України.

Стаття стверджує, що ще перед війною в Україні Газпром почав поступово зменшувати обсяги природного газу, що надходив до європейських споживачів. Якщо в серпні 2021 року обсяги газу з Росії до ЄС становили близько 400 млн кубометрів на день, то в кінці липня 2022 року вони впали до 100 млн кубометрів, що викликало різке зростання цін на цей продукт.

Зазначається, що, на щастя, Польща почала запроваджувати політику диверсифікації джерел газу задовго до російської атаки на Україну. Звертаючись до багатьох постачальників газу, Польща забезпечила енергетичну незалежність від Росії. Ще у 2015 році, коли партія «Право і справедливість» переймала владу в Польщі, відсоток російського газу в польському імпорті досягав 90%. Уряд прийняв рішення про унезалежнення від російської сировини. Були реалізовані реверсійні поєднання з Чехією, Словаччиною, Німеччиною. Побудовано газолін з Норвегії на данський і польський ринки (так звана Baltik Pipe). Це дає можливість постачання до 2,4 млрд кубометрів на рік. Подальші контракти забезпечують Польщу природним газом і дають можливість повністю припинити імпорт російського газу.

Разом з тим, стаття стверджує, що крім війни в Україні та дій Москви, на зростання цін енергії впливає політика Європейського Союзу, зокрема система торгівлі емісіями тепличних газів для запобігання кліматичним змінам. Те, що спочатку було регіональною системою, закінчилося різким зростанням цін на енергію для країн, таких як Польща, які мали високий рівень використання вугілля в енергетичному балансі й лише починали енергетичну трансформацію.

           Польща виступає проти політики ЄС і штучного підвищення цін на торгівлю емісіями СО2, оскільки бідні  країни стають біднішими, а багаті  ̶  багатшими.

Стаття наводить приклад: найбагатший 1% людства відповідає за 17% глобальної емісії СО2, а ЄС продукує лише 8% глобальної емісії.

Польща закликає покінчити з дикою торгівлею емісіями СО2.

Польський уряд намагається запровадити такі юридичні зміни в регуляторній політиці, аби запевнити громадянам нижчі ціни на електрику. Органи самоврядування, лікарні, школи, малі й середні фірми платитимуть за енергію на рівні, наближеному до довоєнного. Великою підтримкою для польських родин будуть доплати на закупівлю вугілля.

 Сейм прийняв постанову про обмеження рівня цін на електроенергію. «Ця постанова  ̶  чергова відповідь уряду на геополітичну ситуацію   ̶  енергетичну кризу, викликану російською агресією проти України. Це буде реальна підтримка для польських родин»,  ̶  каже міністр Анна Москва.

Згідно з прийнятою раніше постановою Сейму, підписаною президентом РП, ціни на електроенергію у 2023 році будуть заморожені. Цією пільгою, на яку уряд виділив 23 млрд злотих, скористається 17 млн польських домогосподарств.

Єжі Слоневський, оглядач НМФ 

Теги: SWS, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika, IMF, www.uacenter.media,niezalezna.pl, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, Юрій Щербак
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео