Російська профанація про ядерну зброю та «брудну» бомбу

Російська профанація про ядерну зброю та «брудну» бомбу
187099 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Генерал Анджей Ковальський, керівник військової розвідки Польщі у 2015-2020 рр., дав інтерв'ю тижневику «Gazeta Polska» (2-8 листопада 2022).

Торкаючись подій в Херсонській області, генерал сказав, що йдеться про добре замасковану росіянами операцію з депортації населення; це, на його  думку, воєнний злочин. Аби приховати його, окупанти вигадали можливі вибухи на греблі Каховської ГЕС з метою посіяти паніку і виселити українське населення з берегів Дніпра для того, щоб уповільнити контрнаступ ЗСУ.

Коментуючи російські вигадки щодо так званої «брудної» бомби, А.Ковальський заперечив таку можливість. «Кремль цілеспрямовано лякає США і Європу, застрашуючи західних політиків виходом ситуації з-під контролю»,  ̶  вважає він.

«Брудна» бомба  ̶  це заряд конвенційної вибухівки, до якого додано радіоактивний матеріал. Такий заряд скидається з літака, або за допомогою ракети й може вибухнути в повітрі з метою зараження якомога більшої поверхні. Після вибуху тротилу вітром розпиляється маса радіоактивних часток, перетворюючи забруднену територію на непридатну до ведення господарства. При цьому ніхто не міг би звинуватити росію у використанні  ядерного боєзаряду.

Застосування такого виду зброї не має жодного військового сенсу, це  ̶  огидний акт тероризму. Йдеться про залякування України й спроба поставити західних політиків перед складною дилемою.

«Брудна» бомба  ̶  це психологічний елемент ведення війни. «Не бачу намірів її застосування, це нереально з погляду генштабу російських збройних сил. Але треба пам'ятати, що рішення приймають не військові, а політичне керівництво держави».

Стосовно вибуху ядерної бомби, це також сумнівно, бо Москва немає потреби перетинати червону лінію. Розмови про це російських чиновників вписуються у психологічну гру. Погрози застосувати ядерну зброю  ̶  це спроба переконати Захід, що нинішня росія під управлінням путіна краща, бо з нею можна домовитись, на відміну від гірших наступників путіна. Росія веде таку гру проти Заходу багато десятиліть.

Коментуючи чутки про спробу Росії та Ірану завербувати на війну з Україною близько 10 тисяч афганських командосів, генерал Ковальський відповів так само скептично, зазначивши, що росія хоче справити враження, ніби завдяки закордонним союзам може одержати нові сили, які рішуче вплинуть на ситуацію на фронті.

Мета цих чуток  ̶  побудова уяви про росію, як країну, що має необмежені ресурси, а також бажання вплинути на українців оповіданнями про диких воїнів, загартованих в боях та вбивствах. «Уже зараз,   ̶  сказав Ковальський, ̶  можу запевнити, що така операція не дасть бажаних наслідків у нинішньому конфлікті».

Стосовно застосування іранських дронів у російській війні в Україні, польський ексрозвідник нагадав, що росія та Іран є багаторічними партнерами й мають схожі погляди щодо суспільств, підпорядкованих вузькій владній касті. Москва і Тегеран творять симбіоз у протистоянні західній демократії.

Оцінюючи шанси сторін у війні, А.Ковальський визнає високий рівень підтримки російським суспільством путіна, пояснюючи це тим, що кілька десятків років пропаганда водить суспільство «за ніс». Кремль старанно і довго готував народ до війни. Громадяни можуть відвернутися від влади в результаті якоїсь приголомшливої події, наприклад  ̶  застосування Росією ядерної зброї, що було б дуже важко обґрунтувати навіть власному суспільству.

Кажучи про Україну, генерал підкреслив, що ключовим елементом є військова підтримка заходу, при чому не у вигляді крапельниці, а широкої ріки.

«Немає сумніву, ̶  робить висновок А.Ковальський, що росія в разі захоплення України не зупиниться. Вона піде далі  ̶  на Захід!»

Єжи Слоневський, оглядач НМФ

Світлина Максима Малієнка, листопад 2022

Теги: SWS, GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz,Strefy Wolnego Słowa,TVRepublika, IMF, www.uacenter.media,niezalezna.pl, Independent Media Forum, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, Юрій Щербак,Ядерна зброя,Анджей ДУДА
Автор: uacenter.media

uacenter.media, ua.mediacenter.eu@gmail.com,

01001 Київ, вулиця Хрещатик 10, +38 067 461 6900, +48 609 00 6656

© Міжнародний благодійний фонд

«Незалежний Український Медіа Центр у Європі», 2022

© Yurii SCHERBAK, 2022   © Valentyn KONDRATIUK, 2022-2023

Мої відео