Томаш САКЄВІЧ: Ми були за крок від глобальної війни

Томаш САКЄВІЧ: Ми були за крок від глобальної війни
236897 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми були за крок від глобальної війни

Такий заглавний винос з’явився на обкладинці впливового тижневика «Ґазета Польска» (листопад 2022 року), на якій зображена російська ядерна крилата ракета, що несе смерть світовій цивілізації.

Нове число тижневика традиційно відкривається передовою статтею головного редактора видання Томаша Сакєвіча – одного із найвпливовіших польських публіцистів та політиків зі складу правлячої партії ПіС («Право і Справедливість»).

Назва статті – «Це росія атакує нас».

«Незважаючи на те, що минуло кілька днів від удару по території Польщі ракети, яка вбила двох людей, і далі не певен, хто її запустив, – пише автор. – Негативна реакція уряду США про помилковий запуск ракети з України свідчить, напевно, про те, що нашим союзникам (США. – Ред.) бажано було не посилювати напруження.

Можливо, вони мали достатні дані, аби так швидко пояснити трагедію, але, без сумніву, дуже хотіли не оголошувати російську атаку.

Польський уряд після годин роздумів прийняв американську версію, напевно не без участі останніх. Не виключено, що так і було, як заявили американці, – зазначає Томаш Сакєвіч, – і претензії Києва про завчасне проголошення причин трагедії є необґрунтованим. Цього попросту не знаю.

Одне є певне: це Москва повністю відповідає за те, що сталося. Росія з самого початку масово бомбардувала Україну, знищуючи цивільне населення. Робить це також біля нашого кордону. При таких інтенсивних бомбардуваннях треба рахуватися з тим, що прилетить і до сусідів. Вже раніше ракети чи їхні уламки падали на територію Молдавії. Тоді обійшлися без трагедії. Але жертвою першої фази війни став малайзійський літак (рейсу МН-17. – Ред.), збитий проросійськими сепаратистами.

В усіх тих випадках повну відповідальність за атаку несе Москва. Якщо веде тотальну війну, то планує максимальну кількість жертв».

Головний редактор «Ґазети Польскої» підкреслює:

– Не можна вимагати від українців, щоб давали себе вбивати без боротьби. Не можна казати їм, аби не оборонялися біля наших кордонів. А чинячи опір, можна помилитися. У цьому випадку захищали не лише себе, але й також і частини інфраструктури, підключеної також до польської енергетики.

Путін, вибираючи за ціль цю інфраструктуру, мілітарно вдарив також і в наш енергетичний потенціал. Власне тому ця атака була так близько він нашого кордону.

Звільнення путіна від покари і відсутність відповідальної реакції стосовно москви може тільки збільшити кількість таких інцидентів.

Якщо не хочемо цього, – робить висновок Т.Сакєвіч, – має бути відповідна кара до кремля.

Найтяжчим було б створення повітряного буферу для російських ракет і дронів за кілька десятків кілометрів від кордонів НАТО.

Маємо бути дуже пильними щодо провокацій, бо те, шо сталося, може заохотити путіна до організації атак на Польщу під українським прапором – або на Україну під польським.

Ми є на війні. Якщо Україна впаде, конфлікт прийде до нас – ще більш кривавий, ніж те, що спостерігаємо тепер за нашим східним кордоном.

Єжи Слоневський, оглядач Незалежного Медіа Форуму

На світлині Томаш Сакєвіч

Теги: GazetaPolska,Tomasz Sakiewicz, SWS,Niezalezna.PL, IMF, www.uacenter.media, Independent Media Forum,Єжи Слоневський, Незалежний Медіа Форум, Незалежний український медіацентр у Європі, Агресія росії в Україні, Польща й Україна: реалії і перспективи, Події в Україні та Польщі
Автор: uacenter.media

Незалежний Медіа Форум
www.uacenter.media
www.mediaforum.news
E-mail: [email protected]
Kyiv - Київ:  +38 067 461 6900
Варшава - Warszawa: +48 609 00 6656

Редакція Незалежного Медіа Форуму не завжди поділяє точку зору автора

© ICF "INDEPENDENT UKRAINIAN MEDIA CENTER IN EUROPE", 2022-2024
© POLSKO-UKRAIŃSKA FUNDACJA POKOJU CONCORDIA 818, 2023-2024

Мої відео